LILLESAND: – Det sier seg selv at dette ikke er noe hyggelig. Det stinker fælt og er svært lite innbydende, sier Aage Ellila.

Det var i forbindelse med arbeid i båthuset, som bare ligger et steinkast fra hovedhuset, at de oppdaget at overvannsledning ikke bare transporterer vann. Den fører også med seg deler av naboens kloakk. Dette blir bekreftet av nabo, Erling Berg.

Erkjenner

– Det kan sive ut noe vann fra min kloakk, via overvannsledning, og inn båthuset. Det er ikke snakk om toalettpapir og større ting. Jeg anser dette for å være en sak mellom kommunen og familien Ellila, sier Erling Berg.

Berg har foreslått å legge kloakken i rør ut i elva for egen regning. Dette har blitt avslått.

Ikke forurensning

Den omdiskuterte overvannsledningen har vært gjenstand for gjentatt kommunikasjon mellom Ellila og kommunen, og senere med sivilombudsmannen. Nå ligger saken på ny til utredning hos Lillesand kommune, på bakgrunn av en henvendelse fra sivilombudsmannen.

– Lillesand kommune har tilsynsmyndighet, og kan pålegge utbedring. Foreløpig har vi ikke gjort det, sier enhetsleder for vann og avløp i Lillesand kommune, Roger Edvardsen.

I en rapport fra kommunelegen i Lillesand, Jørn G. Bergbye, ble det i sin tid konkludert med at overvannet er en uhygienisk ulempe, men at det ikke utgjør noen stor smittefare.

– Det private kloakkanlegget er i elendig forfatning. Det vil påføre Berg uforholdsmessig store utgifter ved en utbedring, når kloakkanlegget til alle de 15 husene i området er like dårlige, sier Edvardsen.

Nabokrangel

Han mener familiene skyver kommunen foran seg, for å løse en årelang nabokrangel.

– Det er synd at ikke naboene snakker sammen og løser dette i fellesskap, sier enhetslederen.

Han er klar på hva som er løsningen.

– Det må utarbeides en avløpsplan for alle eiendommene. Det må også bygges renseanlegg eller pumpestasjon og alle eiendommene må overføres til det kommunale nettet, sier han

Lillesand kommune har i hovedplanen for vann og avløp, lagt opp til at det i 2010 skal bygges ny, kommunal kloakkledning i området. Her er det 15 boliger, og den nye ledningen er kostnadsberegnet til tre millioner kroner. Innvesteringene vil eventuelt bli vedtatt i forbindelse med budsjettarbeidet senere i høst.

Tekst: Kjetil Nevestad kjetil.nevestad@fvn.no – 38 11 35 72