MANDAL: — Opplysningene vi har fått fra de to overlevende er at alle seks klarte svømme over fjorden. På østsiden av Odd forsvant to av dem. Ytterligere to kom bort fra de andre på vei mot Sandøy, på vestsiden, fortalte innsatsleder Tor Damkås til fvn.no.

Dermed ble søket fredag morgen konsentrert nettopp til øyene Odd og Litleodd ytterst i fjorden. Fra gårsdagens storstilte aksjon, var antallet letemannskaper betraktelig færre: syv fra Norsk Folkehjelp, to politibåter, brannvesenet fra Mandal og Søgne Dykkerklubb deltok ut over dagen. Dykkingen var det utelykkende brannvesenet som foretok:

— Vi bruker ikke frivillige til sokning, la Damkås til.

(Les mer under bildet)

Vanskelig

– Det blir ikke lett å finne dem. De kan nesten være hvor som helst. Men jeg håper de klarer det, sier Skjernøya-beboer Otto Lehne (47).

Han har akkurat fraktet Fædrelandsvennen ut til leteområdet, og holder den pålagte avstanden på 50 meter til brannvesenets båt med dykkerflagget. Han peker forbi Odd:

— Der ut går det rett til Danmark.

Lehne, en ivrig hobbydykker, vet hvor store utslag havstrømmer kan få. Og som krabbefisker i området, er han – i likhet med flere andre lokalbeboere – oppgitt over at de seks danskene i det hele tatt dro ut i det været som var onsdag ettermiddag.

Natten som fulgte våknet han og familien av redningshelikopterne.

(Les mer under bildet)

Søkte

— Jeg hadde veldig lyst til å hjelpe til, men torsdag morgen var ennå ikke organiseringen av «sivilister» klar, forteller Lehne.

Det ble til at kona hans litt senere ble med på landsøket over Skjernøya, mens han selv passet ungene. Nå, under den tredje dagen med lekeaksjon, sitter fortsatt forløpet i.

— Dette er noe alle på Skjernøya prater om. Det gjør noe med oss. Men det har vært fint å kunne prate med hverandre her på øya, og ikke bare være avhengige av media, tilføyer Lehne.

Fredag ettermiddag ble et militært overvåkingsfly satt inn i et siste forsøk på å lokalisere de savnede. Om ikke det ga resultat, ville letingen bli innstilt, ifølge politiets operasjonsleder Bård Austad.

(Les mer under bildet)

Siste frivillige ut

Norsk Folkehjelps Odd Terje Kvål og to kolleger var de siste som trakk seg ut av et stort antall frivillige på Skjernøya.

Fra onsdag til fredag deltok omkring 130 frivillige fordelt på fem organisasjoner i leteaksjonen på Skjernøya. Odd Terje Kvål kom til området torsdag, i spissen for Norsk Folkehjelps avdelinger for Jæren, samt Strand og Forsand.

Når Fædrelandsvennen ringer fredag ettermiddag, er kontingenten hans redusert til tre. De øvrige fire sitter alt i bilen vestover.

— Også vi er på vei til å avslutte. Været begynner å dra seg til, sier Kvål.

Dagen har Folkehjelp-mannskapene brukt til søk med vannkikkert og eget undervannskamera etter de fire savnede.

Erfaren

Kvål (35) har 23 års erfaring fra organisasjonen. To søstre inspirerte ham til å melde seg inn som 12-åring. Den første folkehjelpaksjonen han ledet, var under Sleipner-ulykken i 1999. — Vi er vant til aksjoner som dette, og søk etter både levende og antatt omkomne. Likevel – å lete etter fire, som her, er sjelden. Det gjør tragedien ekstra stor, forteller han.

Søket kan være tøft også for hjelpemannskapene. Da hjelper det med god trening, lang erfaring, og ikke minst godt samhold, opplyser Kvål.

— Underveis har vi tenkt på det som skjedde, men mest på hvordan vi skulle angripe redningssituasjonen. Vi gikk i gang med håp om å finne noen, sier han.