FARSUND: I Lister tingrett er den 50 år gamle barnefaren dømt til ubetinget fengsel i ett år, mens moren er dømt til betinget fengsel i 120 dager. Ekteparet må også betale 180.000 kroner i oppreisningserstatning til barna.

Familien kom til Norge på ettersommeren i 2007 som kvoteflyktninger. De to yngste barna startet i barnehage, mens de fire andre begynte på skole.

Bagateller

Etter kort tid fikk personer som var knyttet til skole og hjelpeapparat informasjon som tydet på at de tiltalte brukte vold mot barna sine. I september fortalte den eldste datteren til helsesøsteren på skolen at de ble slått av sine foreldre for bagateller.

Etter hvert fikk både rektor ved skolen barna gikk på, skolelegen og barnevernet kjennskap til saken. Et av barna ringte også flere ganger til politiet og fortalte om volden. I mellomtiden var foreldrene blitt innkalt til skolens rektor og fortalt at de ikke kunne slå barna. Også flyktningskonsulenten informerte foreldrene om dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DØMT: Ekteparet ble i Lister tingrett i Farsund dømt for å ha mishandlet sine barn. (Foto: Arkivfoto) Foto: Arkiv

I november 2008 satte barnevernet inn akuttiltak og plasserte alle seks barna utenfor hjemmet. Senere har ekteparet fått nok et barn, som bor hjemme. Det var også årsaken til at mor fikk betinget fengsel.

Slått med belte

Gjennom dommeravhør av barna er det kommet fram at da de bodde i Afrika ble de slått hver dag med belte, sko og hånd på ulike deler av kroppen. Vanligvis ble det brukt et belte, og barna ble flest ganger slått med den delen hvor beltespennen sitter.

Barna ble også som oftest lukket inne på rommet da de ble slått for bagatellmessige forhold som for eksempel da datteren hadde kjøpt bananer i stedet for appelsiner. Barna ble også avstraffet med å bli innstengt på rommet og nektet mat.

En gang skal faren ha slått barna fordi de kom hjem og ikke ville spise fordi de var mette. Da hentet faren beltet og slo alle sammen.

Et ledd i oppdragelsen

I rettten har ekteparet fortalt at den volden de utøvde kun var av beskjedent omfang og må aksepteres i oppdragelsesøyemed.

Det er retten totalt uenig i. Volden har gått langt utover den rammen foreldre har for å kunne irettesette sine barn.

Retten understreker også at foreldrenes argumenter om at slag er helt vanlig som et ledd i oppdragelsen i deres opprinnelige kultur, ikke kan aksepteres.

Skulle drukne barna

Lister tingrett har i forbindelse med straffeutmålingen lagt vekt på at foreldrene i en periode på over ett år har utøvet vold i betydelig omfang overfor seks av sine barn. Det må derfor reageres strengt for mishandling av forsvarsløse barn. Retten peker spesielt på at volden har skjedd i eget hjem hvor barna skal ha krav på omsorg og trygghet.

«Retten ser ved straffeutmålingen ellers hen til grovheten i handlingene som er beskrevet, hyppigheten og over hvor lang tid barna har vært utsatt for mishandlingen, som for flere av barna tok til lenge før de kom til Norge. I så måte er det særlig skjerpende at de tiltalte har slått med et belte, endog til med den delen spennen er festet til. Dertil kommer at de også har utsatt enkelte av barna for andre overgrep enn ren fysisk vold, og da i form av trusler om vold, om å bli druknet og om å bli sendt tilbake til Afrika. Slik retten vurderer det har barna levd under et regime med betydelige innslag av vold og trusler», heter det i dommen.