KRISTIANSAND: — Universitetet i Agder må jo være et trekkplaster for gutter, sier Andrea Wangen (23) og ler da fvn.no forteller at hun går på en "jenteskole."

Både hun, Christina Alstad (21), Karine Baaserud (22) og Irina Knudsen (24) har valgt tradisjonelt, og går i tredjeklasse på sykepleien.

— Det er nesten bare jenter i klassen vår, men vi er veldig glad i de guttene som er der, forteller Wangen til fvn.no.

Ingen av jentene er overrasket av å høre at UiA er kvinnedominert.

— Vi leste om det på forhånd, men det er bra at jenter tar utdanning! Sammenlignet med Blindern er UiA en fin, ren og ryddig skole, og det liker vi jenter.

Flest jenter studerer

Det er ikke bare på Sørlandet at flest jenter studerer. Dette gjelder for alle universitetene i Norge.

Statistikk fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste viser at det var totalt 7502 studenter som studerte ved UiA høsten 2007. Totalt var 4621 av disse kvinner, og 2881 av disse menn.

Kontorsjef ved UiA, Ragnhild Lager, er ikke overrasket.

— Slik har det vært i flere år, sier hun til fvn.no.

-Ikke målbevisste

Lager har en mistanke om hvorfor det er slik.

— Jeg tror mange jenter ikke er like målbevisste i fag og studier som gutter, og at de kanskje bruker litt lenger tid på å finne ut hva de skal studere, og dermed studerer lengre. Dette gjelder sikkert også for gutter, men jeg tror jenter i større grad er mindre målbevisste, forklarer hun.

Det er også flere kvinner som studerer ved universitetet i Oslo enn menn. Ifølge NSD er det totalt 27.363 registrerte studenter, og 16.615 av disse er kvinner. Ved universitetet i Bergen er det 14.492 studenter. Her er 8604 av disse kvinner.

Velger tradisjonelt

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er det eneste universitetet som har flere menn enn kvinner. Totalt er det registrert 19.398 studenter, hvor 10.149 er menn og 9249 er kvinner.

— Det viser seg at studenter fortsatt velger tradisjonelle studier. Det er få menn som går på sykepleien, og det er få kvinner som velger ingeniørfag, forteller Lager.

Hun tror fagene til universitetet avgjør om det blir flere kvinner eller ikke,

— Dersom institusjonen har flere fag, som appellerer til det ene kjønnet, blir det en naturlig skjevhet, avslutter hun.