KRISTIANSAND: — Det er et svært stor parti. Det er det største narkobeslaget vi har hatt på Sørlandet, sier overbetjent Birger Tvedt ved Seksjon for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Den 40 år gamle hollenderen kom kjørende i bil med ferjen Christian IV fredag morgen den 8. februar da han ble stoppet av Tollvesenet på kaia i Kristiansand.

Av hensyn til Tollvesenets arbeidsmetoder vil Helge Breilid ved Kristiansand Tollvesen ikke si noe om hva det var som gjorde at de fattet mistanke mot mannen, annet enn at betjenten på stedet gjorde et godt stykke arbeid da hollenderen ankom kaia.

  • Vi valgte å ta en nærmere kontroll av både person og bil, opplyser kontorsjef Helge Breilid ved Tollvesenet i Kristiansand, til fvn.no.

Roser Kristiansand Tollvesen

Tvedt berømmer Tollvesenet for å ha avslørt smuglerforsøket.

  • Vi er veldig fornøyd med arbeidet til Tollvesenet i Kristiansand. Beslaget er et stjerneeksempel på det, sier Tvedt til fvn.no.

Ifølge Breilid tok det ikke lang tid for Tollvesenet å finne ut hvor hollenderen forsøkte å skjule narkotikaen.

  • Da vi tømte bagasjerommet på bilen, fant vi flere vakuumpakker i bunnen av bagasjerommet, hvor reservehjulet ligger, sier Breilid.

Amfetamin for nærmere 8 millioner kroner

Tvedt opplyser om at amfetaminen har en gateverdi på mellom 7 og 8 millioner kroner. Amfetamin har, med noen variabler, en gateverdi på 300 kroner per gram. Det vil si en totalverdi på 7,8 millioner kroner. I tillegg kommer hasjen som har en gateverdi på ca. 100 kroner per gram.

Hollenderen valgte å stille seg uforstående til det som ble funnet i bilen hans.

  • Som alltid, så er de er ganske uvitende om det og fremstår som uskyldigheten selv, sier Breilid.

Pipa fikk imidlertid en annen lyd da politiet ble koblet inn i saken.

Tror stoffet var ment for Østlandet

  • Han har avgitt forklaring og er villig til å forklare seg og har erkjent at han hadde narkotika med seg i bilen, sier Tvedt.

40-åringen sitter nå varetektsfengslet i Kristiansand.

Både Kripos, Europol og politiet i Nederland er koblet inn i saken. Mannens hjem i Nederland er blitt ransaket og politiet har gjennomgått alt av mannens eiendeler.

Politiet har grunn til å tro at stoffet var ment for Østlandet, men ønsker ikke å gå i detaljer på hva de har avdekket så langt i etterforskningen.

  • Hvorvidt vi setter han i et sammenheng med ett nettverk eller ikke, vil jeg ikke si så mye om annet enn at vi undersøker den siden av saken veldig nøye.

Det har ikke blitt gjort noen andre pågripelser i saken, og politiet har heller klart å sette noen andre i forbindelse med tollbeslaget.

Les også: Rekordbeslag av amfetamin

Les også: Cæsars store varp