AUDNEDAL/HÆGEBOSTAD: Seks-sju ganger i året blir elevene i de ulike klassene busset fram og tilbake mellom Konsmo i Audnedal og den kommunale tannlegen i Birkeland i Hægebostad for skolens regning. Med på lasset er en lærer.

Klassene deles i to, slik at den ene halvdelen følges av læreren til tannlegen. Den andre halvdelen får vanlig undervisning på skolen, og det av en vikar som er ekstra innkalt.

Lærerne sier stopp

Men nå er lærerne lei av ordningen som ingen andre kommuner i hele Norge har, og krever stopp.

— Det er jeg helt enig i. Ordningen er avleggs, og koster oss dyrt både i tid og penger, sier rektor Liv Øydna.

— All vikarbruken går av skolens budsjett, mens kommunen må dekke skyssen. Totalt koster dette rundt 50.000 kroner i året, sier rektor Øydna, som har en lang rekke ting hun heller vil bruke disse pengene på.

Men det verste, synes hun, er all tiden som går til spille - tid skolen heller vil bruke på pedagogisk arbeid.

Nylig var det igjen tid for tannlegeskyss, og denne gang var det rektor selv som fulgte elevene over heia til Birkeland.

VENTER: Rektor Liv Øydna må vente mens ti elever gjør seg ferdig hos tannlege Albin Ekeland. Det er kostbart og dessuten tid hun heller ville brukt på pedagogiske gjøremål på skolen. I tannlegestolen sitter Elise Ågedal. FOTO: Jarle R. Martinsen Slipper dødtid

Når Fædrelandsvennen ankommer ved ti-tiden, har allerede de fleste vært inne hos tannlege Albin Eikeland.

— At de kommer på denne måten er klart en fordel for meg, det blir jo ingen dødtid mellom pasientene, sier Eikeland - tannlege i Hægebostad i over 40 år.

Og rektor Øydna ser godt at det kan være effektivt, men poengterer likevel at det ikke er skolens ansvar å bruke penger og tid på å få ungene til tannlegen.

— Jeg kjenner ingen andre kommuner noe sted som gjør det på denne måten, sier Eikeland, som allerede for ti år siden tok saken opp i kommunens organer for å få en slutt på ordningen. Det skjedde etter at kommunene overtok skyssutgiftene fra fylkeskommunen. Men henvendelsen hennes kokte vekk.

Snart slutt

Før jul tok lærerne igjen opp problematikken, og denne gangen ble det mer fart på saken. Foreldreutvalget ved skolen har ikke hatt problemer med å vedta at foreldrene heretter skal overta, og rådmann Kjell Olav Hæåk opplyser at de nå jobber for å få slutt på ordningen.

— Og godt er det, sier Øydna og ser ut over pauserommet til tannlegen. For det er her elevene som ikke er inne hos tannlegen får undervisning. Eller en slags undervisning. Det hele er så oppstykket av elever som går ut og inn at Øydna bare satser på å repetere det de har gått gjennom av fag før.

Fint

Hva sier så eleven selv om å bli busset hit?

— Helt fint. Artig å gjøre noe annet, sier Roy Andersen (10), som likevel synes det er greit om foreldrene heretter skal stå for tannlegeskyssen.