KRISTIANSAND: Det var i september i fjor at tre gutter ble holdt som gisler og truet på livet i egen leilighet av tre jevnaldrede gutter. Bakgrunnen for episoden er at hovedmannen (21) skal ha krevd de tre guttene for 12 000 kroner som han mente guttene skyldte ham, noe de fornærmede var uenige i.

Mannen hadde to medhjelpere som begge er aktive toppidrettsutøvere. Sammen har de utøvd vold og kommet med sterke trusler overfor de tre fornærmede. Hovedmannen er dømt for frihetsberøvelse og ran. De andre to er dømt for å ha medvirket til dette.

Ubetinget fengsel

Hovedmannen er i overenstemmelse med påtalemyndighetens påstand dømt til sju måneders ubetinget fengselsstraff. Mannen er straffedømt en gang tidligere og bøtelagt flere ganger, blant annet for overtredelse av legemiddelloven.

Dommen legger vekt på at det er fast rettspraksis å reagere med ubetinget fengsel når det dømmes for frihetsberøvelse og ran.

Han må også betale 7500 kroner i erstatning for ting han stjal fra de fornærmede.

Det anses som skjerpende at hovedmannen kom med trusler og utførte handlinger som hadde krenkende og graverende preg. Hovedmannen skal ha holdt den ene av de fornærmede guttene over en rødglødende kokeplate, og kommet med trusler om å kutte av fingeren.

Samfunnsstraff

Begge eliteidrettsutøverne er dømt for medvirkning til frihetsberøvelse og ran, noe som etter vanlig rettspraksis kvalifiserer til ubetinget fengsel. Men begge fikk samfunnstraff på grunn av formildende omstendigheter. 19 åringen, som var den mest aktive av de to, fikk 90 timer samfunnsstraff.

Han er tidligere straffedømt og bøtelagt to ganger. Påtalemyndighetene la ned påstand om 110 dagers fengsel som en samlet fellesstraff fra tidligere forhold. Under tvil fant retten at formildende omstendigheter kunne og burde gi samfunnsstraff.

Den andre idrettsutøveren er tidligere straffedømt fem ganger og bøtelagt flere ganger, blant annet for overtredelse av alkoholloven. Gutten skal ha vært den minst delaktige i episoden.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 80 dager som fellesstraff for tidligere forhold. Under tvil, så retten det passende at gutten kunne dømmes til samfunnsstraff. 18 åringen ble dømt til 118 timer samfunnsstraff.

De tre tiltalte skal sammen betale 3000 kroner som erstatningskrav til to av de fornærmede. Det er også lagt ned påstand om erstatning til Sparebank 1 med 31.314 kroner i henhold til dokumentert skadeoppgave.