KRISTIANSAND: — Det har vært over et halvt år sammenhengende belastning helt fram til denne avgjørelsen forelå. Dette er det verste jeg har vært med på, sier Tore Austad, tidligere kirke- og undervisningsminister (H) til Fædrelandsvennen.

Riksadvokaten bestemte på fredag at klagen på henleggelsen av etterforskningen mot Austad og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) ikke skulle tas til følge.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundland (Ap) har også vært innblandet i saken om urettmessige stortingspensjoner, men Økokrim har aldri igangsatt personrettet etterforskning mot henne.

- Veldig glad

— Jeg er veldig glad for denne avgjørelsen, og dette må bety det endelige sluttpunkt for pensjonssaken for min del. Så nå kan jeg legge denne saken fra meg, og glad er jeg for det, sier Austad.

Austad mener at anklagene om at han urettmessig skal ha fått for mye i pensjon har vært en langt tøffere belastning enn noe av det han har opplevd som politiker.

— Som forhenværende politiker er man vant til å være ute i stormvær, og man er vandt til å få kritikk. Men denne saken var annerledes. Dette gikk på integriteten, og det var noe helt annet og mye dypere, mener Austad.

Det var i mars Økokrim valgte å henlegge etterforskningen mot Bondevik, Brundtland og Austad. Men partileder i Rødt, Torstein Dale, anket avgjørelsen til Riksadvokaten. Altså uten å vinne fram.

Lettet

Overfor Fædrelandsvennen bekrefter Kjell Magne Bondevik via sin pressetalsmann Hans Petter Bergli at Økokrim kontaktet Bondevik fredag og orienterte om at anken var henlagt.

Austad på sin side er svært lettet.

— Jeg har jo hele tiden visst at jeg ikke har gjort noe galt, men det er greit å få det bekreftet av de instanser som er mest kompetente på dette område, først Økokrim og så Riksadvokaten. Det gjør godt, fastslår Austad.

Det var etter en gjennomgang fra Riksrevisjonen i fjor sommer at saken om stortingspensjonene ble kjent. Stortingets presidentskap vedtok 4. september 2008 å nedsette et granskningsutvalg for å undersøke saken.

Den 8. januar avleverte et granskingsutvalg, ledet av Asbjørn Kjønstad, to rapporter til stortingspresident Torbjørn Jagland. Disse rapportene ble også formidlet til Økokrim.

Etterforskningen mot Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) om de har fått urettmessig mye pensjon pågår fremdeles.