KRISTIANSAND: — Jeg har sikre opplysninger om at sju av de åtte som ble eksponert for klorgass er tilbake på jobb, sier hovedverneombud Harald Hageland ved Xstrata Nickel til fvn.no.

Nytt utslipp av giftgass ved Xstrata

Bommet på nødutgangen

Giftgassutslipp ved Xstrata

Åtte skadet i klorgassutslipp

Leverte rapport Fem av de åtte som ble oksygenbehandlet etter giftgasslekkasjen var ansatt i innleide firmaer, mens de resterende var ansatt ved bedriften.

Bedriftslege Steinar Berge bekrefter opplysningene.

— Den sjuende var tilbake på jobb mandag, opplyser Berge.

Det er usikkert om den åttende personen fortsatt er sykemeldt, eller om vedkommende er tilbake i jobb.

Fredag leverte en granskningsgruppe ved Xstrata en foreløpig rapport til Arbeidstilsynet. I rapporten er det redegjort for onsdagens hendelse hvor det utviklet seg klorgass i det ene produksjonslokalet.

Episoden skjedde da flere tanker ved nikkelverket skulle rengjøres. Ifølge Arbeidstilsynet var det kommunikasjonssvikt som førte til uhellet. Vedkommende som drev med rengjøring av tankene igangsatte en rengjøringsprosess i en tank som ikke var klargjort. Dermed kom syre i kontakt med slam i tanken, og klorgass ble utviklet.

- Fullt ut restituert - For dem som ble utsatt for klorgass, oppleves situasjonen dramatisk da det skjedde, men de ble tatt godt hånd om av beredskapsteamet etter kort tid. De seks, som ikke ble sendt til sykehus, skal være fullt ut restituert, sier Hageland.

Xstrata har iverksatt et strakstiltak etter lekkasjen forrige onsdag. Prosessdatamaskinen er omprogrammert slik at tilsvarende uhell ikke skal skje igjen.

I tillegg vil det i nær framtid bli foretatt grundig risikoanalyse, og det vurderes om alarmanlegget skal utvides med sirene. I dag varsles gasslekkasjer kun med lysalarm.

- Er dette en hendelse som setter spor?

Jevnlige øvelser - Det passerer nokså lett. Først og fremst fordi de ansatte er forsikret om at vi har en god bredskapstropp. I tillegg er folk godt opplært i å takle en nødssituasjon, og vi har jevnlig gass- og brannøvelser, sier Hageland.

Bedriftslege Steinar Berge tviler på at de ansatte vil få senskader som følge av klorgasslekkasjen. Han understreker at de lærde er uenig om virkningen av klorgass over tid.

— Tidligere mente man at folk aldri fikk senskader. I de flest tilfeller skjer det ikke, men man kan ikke utelukke det. Heldigvis er klorgass så irriterende at man kommer seg veldig fort vekk når det skjer en lekkasje, sier Berge.