KRISTIANSAND: — Det er et veldig alvorlig tilfelle, og det er ikke ofte vi finner så store mengder fisk som er tatt ulovlig, opplyser leder i fiskeoppsynet i Topdalselva, Kay Severinsen, til fvn.no.

Beslaget ble gjort fredag kveld rundt klokken 21.30. Ifølge oppsynsmann Atle Nygård i Topdalselva er det minst 20 år siden sist fiskeoppsynet gjorde et like stort beslag i elva.

Det var en gårdeier på Drangsholt som fant garnet. Det var satt ut fra land, og inneholdt nærmere 50 kilo med fisk.

Laks på 10,2 kilo

  • Det var syv store laks med en gjennomsnittsvekt på 6,2 kilo. Den største laksen veide hele 10,2 kilo. I tillegg var det en sjøørret på 3,5 kilo i garnet. Til sammen var det 46 kilo fisk, sier Severinsen.

Da garnet ble dratt opp skal det ha falt ut flere fisk i elva, så fiskeoppsynet regner med at fangsten var på over 50 kilo totalt.

Garnet som var brukt til tjuvfisket var ikke et vanlig ørretgarn, men et laksegarn. Det er ulovlig å sette ut garn i Topdalselva.

— Det er ikke lov å sette ut garn etter anadrome fiskeslag, det vil si fisk som går fra ferskvann til saltvann. Eksempler på slik fisk er laks, sjøørret og sjørøye, opplyser oppsynsmann Atle Nygård.

Blir anmeldt

Fiskeoppsynet reagerer sterkt på at laks blir fisket ulovlig.

— Det er synd at noen setter skår i gleden for fiskelaget. Laksen sliter som den gjør, og det blir brukt millioner på å kalke elva slik at den skal trives, sier Severinsen.

Han forteller at det i fjor var dårlig med laks i elva, men at de nå endelig har fått opp bestanden. Det er strenge restriksjoner for fiske i elva, og alle tilfeller av ulovlig fiske blir anmeldt.

50 KILO: Rekordbeslaget i Topdalselva ble gjort fredag kveld rundt klokken 21.30. (Foto: Thomas D. Gabrielsen) — Vi har snakket med politiet, og skal levere en anmeldelse på saken i løpet av de nærmeste dagene, sier Severinsen.

— Jeg kjenner til saken, men kan ikke si noe før vi har fått anmeldelsen, sier politijurist Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt.

Han forteller at det er strenge reaksjoner på tjuvfiske.

— Det er normalt bøter for slikt. I tillegg blir garnet og fangsten inndratt, opplyser Kjønstad.

Han kan ikke anslå hvor stor boten vil bli, da han ikke kjenner detaljene i saken.

Severinsen mener boten for å ha fisket 50 kilo fisk ulovlig vil bli i overkant av 10.000 kroner.

Har fisket ulovlig før

Fiskeoppsynet har en mistanke om hvem som eier det ulovlige garnet.

— Vi vet helt sikkert at det dreier seg om noen som har blitt tatt for ulovlig fiske tidligere. Nå blir det opp til politiet å etterforske saken videre, sier Severinsen.

Han vet at det forekommer flere tilfeller av ulovlig fiske i elva.

— Jeg snakket med noen sportsfiskere som hadde vært og fisket mellom Drangsholt og Birkeland her om dagen. De hadde ikke fått noe fisk, og klaget over dette. Det var en eldre dame der som sa hun synes det var rart de ikke hadde fått fisk, for hun hadde sett noen som fikk så mye fisk i garn der tidligere, forteller han.

Både fiskeoppsynet, Statens naturoppsyn og politiet bruker nå store ressurser for å slå ned på ulovlig fiske.

— Vi har 16-17 oppsynsmenn, og har jevnlig aksjoner i elvene, sier Severinsen.

Vil ta tjuvfiskerne på fersken

Hvis folk skulle komme over et garn som er satt ut ulovlig, ber han dem melde fra til oppsynet eller politiet med en gang.

— Det er viktig at de ikke tar opp garnet, men lar det ligge til vi kommer. Da vil vi ligge i skjul og vente hele natta, slik at vi kan ta tjuvfiskerne på fersken når de tar opp garnet på morgenen, forteller han.

Garnet med rekordfangsten var allerede tatt opp da oppsynet kom, og de fikk derfor ikke fakket tjuvfiskerne.

Fangsten er nå Statens eiendom, og er nedfryst. Vanlig prosedyre er at den destrueres, men Fiskeoppsynet har en annen plan.

— Jeg synes det er for galt å ødelegge så mye god fisk. Vi har lyst til å gi fisken til en institusjon, slik at noen kan få glede av den. Jeg har nevnt det for politiet, og de var positive til det, sier Severinsen.