BERGES: Gravemaskinen som forsvant i sjøen onsdag berges her av ei 250 tonn stor mobilkran. Foto: Ernest Boswarva

GRIMSTAD: — Ei kran på 250 tonn monteres i området for å løfte opp gravemaskinen, fortalte Per Jørgen Eskeland, daglig leder i Oveland AS til fvn.no torsdag.

Torsdag ble gamle E 18 stengt fra klokken 12.00 til 14.30 timer for å berge den.

— Vi har gitt beskjed til veitrafikksentralen om at veien blir stengt. Bilistene må kjøre nye E 18, opplyste Eskeland.

Les også: Her gikk det galt

Må skrotes

Etter at krana har heist gravemaskinen i land, kjøres den bort for å skrotes.

— Elektronikken og motoren har vært i saltvann i et døgn. Dette ble totalhavari, sier Eskeland.

Det var onsdag formiddag at grunnen forsvant under gravemaskinen, da den tok imot et lass med stein. I løpet av ett minutt sank maskinen. Føreren kom seg ut av førerhuset, men rakk verken å få med seg lommebok eller mobiltelefon. Han rakk heller ikke å slå av motoren.

— Maskinen gikk i sjøen med bånn gass, sier Eskeland.

Dermed ble motoren fullstendig ødelagt:

— Et hoggeri kjøper maskinen. De gjenbruker kanskje hele karosseriet, blåser det rent og lakkerer det på nytt. Men innmaten er helt ødelagt.

Arbeidstilsynet ser på saken

  • Arbeidstilsynet kommer til å gå inn i saken og se om virksomheten har fulgt de rutinene den er pålagt å gjøre, sier seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet til fvn.no.

Han sier at tilsynet i etterkant vil se på hvordan uhellet har blitt håndtert.

- Forsikringsselskapet dekker tapet

Uhellet onsdag skjedde i forbindelse med arbeidet med den nye gang- og sykkelstien ved Nørholm , mellom Grimstad og Lillesand. Arbeidet foregår like ved Hamsun-eiendommen.

— Hendelsen i går er særdeles uønsket. Dette er ikke en hverdagskost for oss. Men det som betyr noe er at maskinføreren klarte seg bra, understreker Eskeland.

Det er forsikringsselskapet som har ansvar for bergingsaksjonen og som dekker verditapet av gravemaskinen. Verdien på den er mellom 1, 5 til 2 millioner kroner.

Nå jobber ingeniører, geoteknikere og staben i CJV E 18 med å utarbeide en plan for det videre arbeidet med gang- og sykkelstien.

Foto: Ernest Boswarva
Foto: Ernest Boswarva