SETESDAL: De tror lovforslaget vil føre til en ytterlige innstramming av snøscooterkjøring.

— Dette er så ille som fryktet. Konsekvensen vil bli mer ulovlig kjøring, sier Jon Olav Alstad, leder i snøscootererorganisasjonen.

Han begrunner skepsisen med at politiet har har lite ressurser på dette området, og forteller at han og andre snøscooterkjørere har advart mot slike forslag tidligere.

Fatale konsekvenser

Trond A. Støle i Hylestad Skuterklubb i Setesdal tror konsekvensene kan bli fatale:

— Jeg har den tiltro til politikerne at jeg regner med forslaget ikke går igjennom. Skulle det gjøre det vil vi få enda flere folk som vil utfordre lovapparatet, sier Støle til fvn.no.

Støle frykter folk vil skaffe seg enda større maskiner for å kjøre fra politiet.

Forbud mot egen-transport

Tirsdag fikk snøskuterkjørere presentert Direktoratet for Naturforvaltningens forslag til ny lov om motorferdsel i utmarka.

Forslaget går blant annet ut på forbud mot at hyttefolk selv skal få transportere bagasje og seg selv inn til hyttene.

Direktør Janne Sollie i direktoratet understreker at bakgrunnen for å foreslå innstramminger er at det nå er blitt for mange kjøretøy i utmarka.

Fallitterklæring

  • Dette er en fallitterlæring fra storsamfunnet. De trosser grunneiere og pløyer skogen med 40 meters brede strømkabler over mange mil.

Støle mener snøscootere også er helt nødvendig:

— Det fungerer ikke om 3000 hyttefolk kommer til Everdalen i Brokke i påska og skal stå i tur for å leie transport. Da vil en være ferdig midt ute i påska.

Egne løypenett

Alstad og Støle vil istedet for forbudet ha egne løypenett for snøskutere. Da vil mer av utmarka bli fri for snøskuterkjøring og en vil stoppe den stadig mer ukontrollerte kjøringen.

- Men er ikke direktoratets forslag nødvendig for å bedre miljøet, Alstad?

— De siste ti årene har ny teknologi redusert utslippene med 90 prosent. Støyen er også redusert i størst mulig grad. For naturen er Naturforvaltningens forslag et dårlig forslag.