Les også: Dette er tollernes beste historie fra 2008 | Stoppet med 26 kilo khat

KRISTIANSAND: – Vi kan trygt si at det smugles som aldri før. Vi gjør både flere og større beslag enn tidligere, forteller Helge Breilid, kontorsjef ved tollvesenet region sør.

Ny statistikk fra tollvesenet viser en stor økning i tollbeslag i Kristiansand. I 2008 ble det beslaglagt blant annet 28 ganger mer cannabis enn i 2007, og beslag av amfetamin har økt med nærmere 74,5 prosent. Økningen er også stor blant mer vanlige varer som brennevin og tobakk.

Mer narkotika Beslagene av røyketobakk er mer enn doblet, brennevinsbeslag er økt med 40 prosent. Derimot har det vært noe færre beslag av våpen og valuta.

– Sammenlignet med fjoråret, har vi hatt en stor økning i antall narkotikabeslag. Vi har også en økning i øl, tobakk og brennevin. Vi tar ikke så mange flere enn fjoråret, men de vi tar har med seg større mengder enn tidligere, forteller Breilid.

Han tror det er flere grunner til at folk smugler mer nå enn før.

– Spesielt når det gjelder sigaretter og tobakk tror jeg det har mye å gjøre med de kraftige avgiftsøkningene vi har hatt i Norge. Samtidig kan det ha noe med straffenivået å gjøre. Den laveste boten vi gir er på 300 kroner, så folk tenker kanskje det er verdt å ta sjansen, mener Breilid.

Han opplyser imidlertid videre at beslag kan bøtelegges med opptil 6000 kroner, og utover dette blir det en politianmeldelse.

Kjempebeslag

Breilid synes det er en tankevekker at det er gjort så høye beslag av narkotika det siste året.

– Vi tar flere som smugler narkotika, samtidig som vi i fjor gjorde spesielt store beslag. For et par år siden var én til to kilo amfetamin et kjempebeslag. Nå gjør vi flere beslag mellom 10-20 kilo, og rekordbeslaget i fjor var på 27 kilo. Det viser at det absolutt er et marked for slike stoffer i Norge, forteller han.

Beslagene Breilid refererer til er gjort blant annet på Kjevik, fraktebåter, lystbåter og ikke minst fra danskebåten. Han synes det er vanskelig å si hvem det er som smugler mest.

– Hvis vi ser bort fra narkotika, så kan jeg nok glatt dra alle under en kam. Alt fra godt voksne pensjonister til tenåringer. Jeg heller nok mot å si at det er en overvekt av godt voksne, og da smugles det mest brennevin og sigaretter, sier kontorsjefen.

Foto: Fædrelandsvennen grafikk