KRISTIANSAND: — Vi har brukt fryktelig mye penger på dette, sier riggsjef Torbjörn Nilsen til fvn.no.

Drar lørdag

Etter stor medieoppmerksomhet og bokstavelig talt mye støy rundt riggens opphold i Kristiansand, er riggen nå straks klar for avgang. Lørdag morgen klokka 8 drar riggen fra Kongsgårdbukta. Både Søms-beboere og riggsjef kan dermed puste lettet ut.

— Vi hadde ikke ventet dette. Vi ble overrasket over at støynivået ble såpass plagsomt for enkelte. Da vi så at det lå en industrihavn like i nærheten tenkte vi at dette måtte være en god plass for oss, sier Nilsen til fvn.no.

Håper på blide Søms-beboere

Det har blitt nedlagt en stor jobb for å dempe støyen best mulig. På målinger gjort 4. november viste utslagene mellom 46 og 48 decibel, mens den nedre grensa for nattestøy er satt til 45 decibel.

— Vi har totalt sett brukt én million danske kroner bare på støydemping, opplyser Nilsen.

En million danske kroner tilsvarer i overkant av 1,2 millioner norske kroner.

— Vi har nok brukt mer penger enn vi har hatt lyst til, men vi håper folket på Søm sitter igjen med en følelse av at de tiltakene vi har iverksatt har hatt effekt, sier Nilsen.

Riggen kom til Kristiansand 11. oktober. På avreisedagen lørdag er det dermed 50 dager siden ankomsten. Nilsen peker på at han og Maersk har lagt igjen store verdier i distriktet i løpet av perioden, og håper innbyggerne ikke sitter igjen med bare svarte tanker om riggen hans.

— Jeg vil anslå at vi legger igjen 15 millioner kroner her i området. Dette er varer vi har kjøpt fra fra lokale selskap som National Oil Well og Aker Solutions, tjenester fra lokale båteiere og skipshandlere, samt proviant etc., sier riggsjefen.

Folksomt om bord

Nilsen forteller at selv om riggen har fått mye negativ oppmerksomhet i media, har han tross alt også fått positive tilbakemeldinger fra folk han har møtt.

— Folk har vært svært hjelpsomme, og vi har opplevd god service, skryter dansken.

Under oppholdet i Kristiansand har totalt sett 1500 arbeidere vært om bord på riggen i kortere eller lengre perioder.

— Vi har til enhver tid hatt 120 arbeidere på riggen, og rundt 30 folk plassert på hotell i Kristiansand, sier Nilsen.

Lørdag morgen legges kursen mot dansk sektor. Riggen skal til det danske oljefeltet Siri, tett opp mot grensen til Ekkofisk for å bore etter olje. Man regner med å bruke omlag 37 timer på ferden.