ARENDAL: — Vi kom ut av tunnelmunningen og så politibilen stå der med blått blinkende lys. I neste øyeblikk ser jeg en skikkelse som flyr opp i luften. Det så ut som en dukke som fløy høyt opp, sa 37-åringen i retten.

LES OGSÅ: - Husker en svart skikkelse

LES OGSÅ: Uenighet om skyld

LES OGSÅ: Erkjenner seg skyldig i bildrap

Bråst i gråt

Da den kvinnelige politibetjenten måtte forklare seg om ulykken som rammet kollegaen, brast hun i gråt og måtte hente seg inn.

Hun fortalte hvordan hun løp bort til Ivarsen som lå hardt skadd i veibanen.

— Jeg konsentrerte meg kun om personen som lå på bakken. Jeg så det var en kollega, det var Børge som var påkjørt, sa hun.

Slik så det ut på stedet noen minutter etter at ulykken inntraff. Foto: Ernest Boswarva. Foto: Ernest Boswarva

Søkte pust og puls

Videre fortalte hun hvordan hun forsøkte å finne puls og pust.

— Makkeren til Børge kom ut av bilen. Vi startet med hjerte- og lungeredning. Jeg hadde også kontakt med kvinnen som kom kjørende østover. Hun snakket med AMK. Jeg tok over for å forklare situasjonen. Jeg sa at vi kunne livreddende førstehjelp og sa vi måtte ha luftambulanse til ulykkesstedet, sa hun.

— Hvordan har saken påvirket deg?, spør aktor.

— Det har gått greit, men jeg tenker på det hver dag, sa hun.

Med denne bilen kjørte Christer Erga ned politimannen Børge Ivarsen. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

— Pass deg, pass deg!

Retten fikk også høre en sterk beretning fra Børge Ivarsens makker som kjørte patrulje med 48-åringen den natten han omkom. 43-åringen forklarte hvordan han skrek til Ivarsen sekunder før han ble påkjørt.

— Vi trodde egentlig at vi hadde god tid. Men da vi hadde plassert oss ved tunnelen hørte vi at bilen kjørte forbi et vogntog. Vi skjønte da at vi ikke rakk å plassere spikermatten. Jeg så to dirrende lys komme ut av tunnelen. Jeg ropte; der kommer han, der kommer han. Pass deg, pass deg!, fortalte mannen.

Han hørte så et kraftig metallisk smell og trodde tiltalte hadde kjørt av veien eller krasjet i et skilt. Etter å ha gjort et kort forsøk på å forfølge 28-åringen, snur han og ser da Børge Ivarsen ligge livløs i veikanten.

- Det var ikke liv

— Jeg så kollegaene bøyd over Børge. Jeg sprang bort og ropte til ham. Så igangsatte vi hjertekompresjon. Først en kollega, jeg overtok etter en periode. Det var ikke liv, det endte der, sa mannen.

I retten kom det fram at makkeren har vært under etterforskning, og har fått kritikk av Spesialenheten. Både for plassering av sperring, og for ikke å være autorisert for å kjøre utrykning.

— Det er lett å være etterpåklok, men det var den vurderingen vi gjorde der og da. Vi trodde vi hadde god tid, men det viste seg at det hadd vi ikke. Men det er uansett slik at han måtte ha sett at det var en politisperring der. Det var blålys og reflekser over alt, sa mannen.

Preget av hendelsen

Det vil bli framstilt krav om oppreisning til den 43 år gamle kollegaen. I retten fortalte han at saken har gått hardt innpå ham.

— Jeg har følt mye skyld for det som skjedde. Tenkt på ting som kunne vært gjort annerledes for å unngå hendelsen. Vi snakket mye sammen både den natta og tidligere vakter. Børge gledet seg til reiser han skulle med familien. Alt det ble frarøvet den natta, sa makkeren som har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

For ham har det vært spesielt tøft å oppleve at en kollega ble drept i uniform.

— Å se en kollega bli knust i uniform gir inntrykk. Jeg har fått god hjelp både av kolleger og støtteapparat, men jeg har mange tunge stunder. Spesielt når jeg er alene, sa politimannen.