KRISTIANSAND: I tillegg har Kristiansand tingrett dømt 41-åringen til å betale grimstadmannen 80.000 kroner i oppreisning.

Indre skader

33-åringen fikk skader på en rekke indre organer. Han ble også påført brudd en rekke steder på kroppen. Mannen har ikke vært i jobb siden ulykken og er fortsatt avhengig av rullestol.

Ulykken skjedde torsdag 17. desember i fjor ved Bie i Grimstad. Retten har funnet det bevist at sjåføren av ulykkesbilen krysset dobbelt sperrelinje under en forbikjøring og ble liggende i motsatt kjørefelt.

STORE SKADER: Slik så bilen til 33-åringen ut etter ulykken. FOTO: MORTEN BOSWARVA Foto: Morten Boswarwa

Det var tidvis is— og snødekke og dårlig sikt med snøføyk da ulykken skjedde.I retten forklarte mannen at han trodde han kjørte på en firefeltsvei da ulykken inntraff. Denne forklaringen ble også støttet av vitner til ulykken. Retten mente likevel at tiltalte skulle dømmes for hendelsen og mente mannens feilbedømmelse skyldes at han i for liten grad skaffet seg den nødvendige informasjon om trafikkbildet.

Ikke øvelseskjøring

Mannens kone var også tiltalt for å ha overlatt kjøringen til 41-åringen til tross for at han ikke hadde lappen. I retten forklarte ekteparet at de var på vei fra Stavanger til Oslo med sine barn, og at mannen hadde overtatt kjøringen i Mandal fordi hustruen følte seg dårlig.

Kvinnen nektet staffeskyld da hun hevdet at mannen øvelseskjørte. Retten var uenig i dette og pekte på at det kreves både L-skilt og speil i bilen. Dessuten mente retten at motivasjonen for at mannen overtok, var at kvinnen følte seg dårlig. Kvinnen mister lappen i ett år.

Prøver av mannen viste at han hadde brukt hasj forut for ulykken. Han ble også dømt for dette forholdet. 41-åringen mistet førerkortet i 1992.