05.05: Sjåfør skutt

Sjåføren Abedi Kasongo (47) blir skutt og drept. Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland kjørte med den lokale sjåføren, og et vitne skal ha forklart at en av nordmennene skjøt sjåføren.

09.05: French pågrepet

Nordmannen Joshua French blir pågrepet i Kongo etter at sjåføren som han og kollegaen Tjostolv Moland brukte ble skutt. Moland rømmer gjennom jungelen.

11.05: Moland pågrepet

Tjostolv Moland blir pågrepet i nasjonalparken Okapi etter flere dager på flukt. Det var militærstyrker som gjennomførte pågripelsen. Sammen med French blir han mistenkt for drapet på sin sjåfør.

14.05: Siktet for brutalt drap

De to nordmennene ble siktet for drapet. Ifølge siktelsen skal de angivelig ha skutt sjåføren i panna med et skytevåpen, for deretter å ha rømt ut i jungelen. Les mer.

15.05: ID-kort fra sikkerhetsfirma

Etterforskningsleder Roger Wavara ved militærdomstolen i Kisangani sa at de to nordmennene hadde på seg ID-kort fra et sikkerhetsfirmaetet SIG – Special Intervention Groupda – de ble pågrepet. Samtidig krevde norske myndigheter at de to ble flyttet fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa. Les mer.

16.05: ID-kort også fra Forsvaret

Kongolesiske myndigheter gikk ut med informasjon om at nordmennene også hadde gyldige ID-kort fra det norske forsvaret. Kortene skal være gyldige fram til henholdsvis 2016 og 2017. Myndighetene i Kongo anser derfor de to for å være militære, og saken blir derfor fremmet for en militær domstol. Les mer.

16.05: Kule fra nordmennene

General Jean-Claude Kifwa sa til VG at militæret hadde bevis for at kulen som drepte sjåføren stammet fra nordmennene. Selv forklarte nordmennene at ukjente angripere drepte sjåføren, men det benektet generalen. Les mer.

20.05: Enken får pengebidrag

Rune Edvardsen besøkte enken til den avdøde sjåføren, og lovte at hun skal få månedlige bidrag gjennom Dina-stiftelsen. Sjåføren som ble drept etterlot seg kone og seks barn. Les mer .

20.05: Tørket blod

Et bilde som viser Tjostolv Moland tørke blod ut av bilen til den drepte sjåføren vekker oppsikt. Bildet, som politiet har frigitt, skal ifølge aktoratet ha vært lagret på kameraet til den ene nordmannen. Les mer.

21.05: Får mat på cella

En norsk misjonær er daglig innom fengselet for å gi mat til nordmennene. Misjonær Jon Anders Bregård kjøper daglig brød, vann, Coca-Cola og annen mat til nordmennene. Familiene til de fengslede skal ha sendt penger med evangelist Rune Edvartsen til Kongo for å sikre at de har tilgang på nok mat. Les mer.

22.05: Sekker gjennomhullet

Etterforskningsledelsen hevder at sekkene til de to nordmennene var gjennomhullet av kuler da de ble pågrepet. Selv forklarte nordmennene at de var blitt utsatt for ran og at en ukjent person skjøt ned og drepte sjåføren. Les mer.

23.05: Hevder nordmann drepte

Ayila Kepo (27) satt på lasteplanet til bilen nordmannen hadde leid. Han hevder at en krangel mellom nordmennene og sjåføren var bakgrunn for drapet. Den ene nordmennene skal ha funnet fram et militærvåpen og ropt «Get out, get out, get out» til sjåføren. Deretter skal sjåføren angivelig ha blitt drept.

24.05: Moland på våpenjakt

Etterforskningsledelsen tok Tjostolv Moland med jakt etter et angivelig nedgravd våpen i jungelen i nasjonalparken Okapi. Norske myndigheter krevde å få bli med på turen, men ble nektet. Til Dagbladet sa Moland at han fryktet turen og var redd for å bli drept underveis. Etterforskningsleder Roger Wavara avviste senere på dagen at det var blitt funnet noe våpen. Les mer.

29.05/30.05: Tvist om nytt fengsel

Først ble det klart at nordmennene skulle flyttes til et fengsel 17 kilometer utenfor Kisangani — i Osyo. Fengselet er beryktet og ville blant annet gjort det vanskelig for forsvarerne å ta seg inn til nordmennene. Dagen etterpå kom det imidlertid kontramelding. Utenriksdepartementet møtte etterforskningsledelsen og fikk uttrykt sin bekymring.

07.06: Rettssaken utsatt

Det ble ingen rask rettssak som først forventet. Etterforskningen dro ut i tid og det har i ettertid at saken først kunne komme i gang to måneder etter hva som først var antatt. Les mer.

08.06: Drapsvåpenet funnet

Myndighetene i Kongo sier at våpenet som ble brukt for å ta livet av sjåføren Abedi Kasongo er funnet. Lokalbefolkningen i naturreservatet Okapi skal ha funnet våpenet og gitt det til militæret. Les mer.

22.06: Familiene redde

Faren til Tjostolv Moland, Knut, sier til Aftenposten.no at han er redd for at sønnen vil komme hjem i en likpose. Helsetilstanden for sønnen og French skal ha vært dårlig, og de måtte få utdelt dagsdoser med medisiner for å unngå tyveri. Ved en anledning skal de ha blitt behandlet for malaria, tyfoidfeber, ormer og lungebetennelse. Les mer.

14.07: Siktelsen utvidet

Nordmennenes siktelse blir utvidet og omfatter foruten drap, også drap, væpnet ran og spionasje. Les mer.

27.07: Krever kjempeerstatning

Familien til sjåføren som ble skutt og drept har krevd den norske stat for en erstatning på 18,3 millioner kroner. Familien er blitt fortalt at de ikke kan kreve mat eller hus, men at de derfor la ned krav om tre millioner dollar.

05.08: Tiltalt for drap og spionasje

Tiltalen mot Moland er klar. Han tiltales for spionasje, meldt seg inn i et forbund som hadde til hensikt å foreta angrep mot personer, har fremskyndet en hvilken som helst styring i et forbund, urettmessig ha båret krigsvåpen, med vilje å ha begått drap, for drapsforsøk og tyveri av penger eller annen løsøre. Les mer.

11.08: Kjøper allianser med mat

Moland og French bestikker vaktene med mat for å skaffe seg venner og allianser. Til Aftenposten sier den ene nordmannen at vaktene alltid har vært greie mot dem. Les mer.