Følg direkte oppdateringer fra Kongo på Twitter i høyre felt på denne artikkelen.

KISANGANI: Aktor fremla i 15.30-tiden torsdag ettermiddag det han selv omtalte som «videobevis» mot de to tiltalte nordmennene. Filmen, som ble vist på storskjerm i rettssalen, forestilte liket av den drepte sjåføren når han ankommer Kisangani i baksetet av en bil. Det er trolig lokale myndigheter som har filmet hendelsen.

Moren til den drepte Abedi Kasongo besvimte da filmen ble vist.

Aktor viste bilder av sjåføren med skuddskade i hodet, uten forvarsel.

Kasongos sønn ble båret ut av lokalet, etter at hun hadde falt sammen.

Senere satt hun, sammen med to andre kvinner, utenfor lokalet og gråt høylydt.

Etter filmvisningen, ble også flere fotografier som skal være hentet fra Moland og Frenchs kameraer og mobiltelefoner vist frem. De fleste bildene er allerede kjent gjennom norske medier, og det var ingen nye, vesentlige bilder eller noen ny informasjon som kom frem.

Aktor Jean-Blaise Bwa Mulunde fortalte retten torsdag at han vet hvem som drepte sjåføren Abedi Kasongo (47) den 5. mai.

— Moland skjøt, og French filmet det hele, sier Mulunde, og omtaler 28-åringen som «den farlige Moland.»

(Saken fortsetter under bildet)

Mulunde antyder dessuten at utlendinger forsøkte å komme seg inn i fengselet onsdag kveld, og at dette kan være årsaken til at forsvarsadvokatene og de norske diplomatene ble nektet adgang torsdag morgen.

— Jeg vil ikke at denne rettssaken skal skape et diplomatisk tilfelle, men jeg advarer alle dem som ønsker å hjelpe de to nordmennene med å rømme. I alle fengsler i verden er det besøkstider. Vi ber alle utlendinger som har kommet hit for denne rettssaken om å respektere disse visittidene og bruke pengene de tilbyr rundt til andre ting, sier Mulunde.

Bevisene godkjent

De to nordmennene har fått opplest tiltalen i rettssalen i Kisangani. En tolk har endelig ankommet retten, og han oversetter fortløpende.

Dommeren startet dagens rettsmøte med å lese opp kjennelsen i spørsmålet om bevisenes gyldighet. Noen av dem, blant annet den ene medisinske rapporten, ble avvist.

De aller fleste bevisene ble imidlertid godkjent.

— Retten beklager irregularitetene under saksbehandlingen, spesielt med tanke på hemmeligholdet av etterforskningen. Men dette forsvarer ikke en annulering av hele saken, sier dommer Claude Disimo.

Ifølge dommeren ble det gjort noen feil basert på menneskelig svakhet under arresten.

Tjostolv Moland avviser tiltalen overfor dommeren. Han får beskjed om at han ikke får argumentere for seg, bare svare på hvordan han har det.

Tre timer forsinket

Klokken 12.10, mer enn tre timer forsinket, kom dagens høring endelig i gang i Kisangani.

På grunn av tolkeproblematikken fikk forsvarer André Kibambe spørsmål om han kan fungere som tolk. Dette motsatte han seg, og retten tok klokken 12.20 en tre minutters pause.

- Hvis det ikke kommer noen tolk, blir det heller ikke noen rettssak i dag, sier Kibambe til Aftenposten.no.

Tolkene som jobber for de norske avisene som er til stede under rettssaken vurderer å hjelpe retten, og forsøker å formidle kontakt til kolleger for å få rettssaken i gang.

— Dette er ikke en rettssak. Vi trenger å finne opp et nytt ord. Først skaffet de en tolk som ikke snakket engelsk, og nå dette, sier Kibambe.

— Vi er utålmodige. Vi vil høre det siste ordet og vite hvordan vår skjebne blir, sier Nathan Elonga, broren til den drepte Abedi Kasongo.

Konfliktfylt dag

Det er kommet til dag tre av straffesaken mot de to nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), og det ligger an til å bli en konfliktfylt dag i retten.

Et telt og en hvit tøybag full av private eiendeler er plassert foran dommernes bord i rettssalen, og teknikere har installert en prosjektor og et stort, hvitt lerret.

— I dag skal vi gjennomgå faktaene, sier Roger Wavara, militær aktor, til Aftenposten.no før rettssaken har startet.

Han forteller at lerretet skal brukes til å vise frem bevisene, inkludert fotografiene som er tatt fra nordmennenes eget fotoapparat.

— Jeg håper å kunne legge frem alle bevisene, sier Wavara.

- Ingen bilder i saksdokumentene

Wavara sier til Aftenposten.no at fotografier er inkludert i bevisene.

— Vi skal vise dem frem så alle kan se dem, sier han.

Ifølge forsvarsadvokaten André Kibambe er det imidlertid ingen fotografier i saksdokumentene han har mottatt.

— Dette er ulovlig, sier Kibambe til Aftenposten.no.

— Hvis de bruker bilder, er det ikke bilder som er en del av saksdokumentene, sier Tjostolv Moland.

— Hvis de bruker disse tingene som bevis, bryter retten sine egne regler.

Slapp ikke inn i fengselet

UD og forsvarsadvokaten har hver dag møtt de to nordmennene i fengselet for å passe på transportsikkerheten til rettssalen. I dag morges fikk imidlertid hverken advokatene eller diplomatene fikk slippe inn i fengselet.

— Vi kom ikke inn i fengselet til Moland og French i dag, og har ikke fått noen forklaring på hvorfor, sier attaché ved ambassaden i Angola, Christian Larssen til Aftenposten.no.

Rettssaken skulle etter planen starte klokken 9 også i dag, men de tidligere dagene har rettssaken startet senere. Klokken 09.35 ankom de to tiltalte rettssaken.

Aftenposten.no fikk vekslet noen ord med de tiltalte ved rettssalen. De fortalte at de ble ført inn i en bil uten å få vite hvor de skulle, og uten at de så hverken personell fra UD eller advokaten sin utenfor .

— Vi ble litt bekymret, sier Joshua French.

Hendelsen vil tas opp i retten i dag.

Tildelt ukjent advokat

På rettssakens andre dag, tirsdag denne uken, ble rettsmøtet preget av språkforviklinger og formaliteter. Tjostolv Moland ble dessuten tildelt en ukjent advokat som han ikke kjente.

Forsvarer André Kibembe har agrumentert for at bevisene i saken må avvises, men aktor forsvarte seg tirsdag mot påstandene, og opprettholdt at bevisene i saken ikke må forkastes.

Også på rettssakens første dag, fredag for en snau uke siden, ble rettsmøtet preget av mange forviklinger. Det som imidlertid vakte mest oppsikt var at de to nordmennene ble tvunget til å marsjere gjennom gatene, frem til rettssalen.

AFTENPOSTEN / FÆDRELANDSVENNEN