AGDER: — Vi hadde en solid økning med veldig høye tall i fjor sommer. Tallene for de to første sommermånedene i år er dessverre cirka som fjoråret, sier UP sjef Steven Hasseldal i Agder og Sør-Rogaland, til fvn.no.

Flere unge på veiene = mer grisekjøring

I juni og juli er det skrevet ut 2170 forenklede forelegg i Agder-fylkene og Sør-Rogaland.

— Det er et meget høyt tall. Når det er ferie og skolefri er det flere unge folk som bruker tiden i bil. Unge er også overrepresentert i ulykker og blant dem vi tar i kontroller, sier Hasseldal.

Antall forelegg er omtrent det samme tallet som samme tidsrom i fjor, men det er en økning på hele 41 prosent i antall gebyrer, og mer enn en fordobling av folk som kjører i rus.

— Vi har skrevet ut hele 800 gebyrer og gjort 138 førerkortbeslag. Men det mest skremmende er at så mye som 18 av førerkortbeslagene er for kjøring i ruset tilstand, mot åtte i fjor, sier Hasseldal.

Mer promillekjøring når det er varmt

Det viser seg at folk kjører mer i fylla når det er varmt.

— Under den voldsomme varmeperioden i juni var det spesielt mange som ble tatt, både sent på natten og tidlig på morgenen. Mange som ble tatt for promillekjøring dagen derpå var voksne folk som er yrkessjåfører, sier Hasseldal.

Han forteller om det kanskje mest skremmende tilfellet, da en trailer som hadde kjørt fra Kristiansand til Birkeland for å lesse av, ble stoppet på vei tilbake, på Hamresanden.

Trailersjåfør tatt på Hamresanden

  • Da hadde han høy promille. Det er skremmende at slike trafikanter som har et betydelig skadepotensial kjører i rus, sier Hasseldal.

Han mener det burde være så kjent at rus og kjøring er en livsfarlig kombinasjon. UP-sjefen synes det jevnt over er bekymringsfulle tall.

— Vi har like mange kontroller som før, men det viser seg at vi har hatt en fordobling av antall førerkortbeslag for fart i sommermånedene fra 2006 til 2009, sier Hasseldal.

At UP nettopp har hatt like mange kontroller som før, kan være noe som endrer seg de neste månedene.

Svineinfluensa bra for grisekjørerne?

  • Vi er forberedt på at sykefraværet kan komme opp i 40 prosent. Da er det en del av oppgavene vi til daglig utfører som må nedprioriteres, sier Ole Petter Parnemann i beredskapsseksjonen i Politidirektoratet, til BT.no.

Den tidligere politimesteren i Arendal forteller at et av tiltakene som kan bli iverksatt, er å redusere antall trafikkontroller betydelig, for å prioritere nødtjenesten.

— Vi er forberedt på å bli rammet av svineinfluensaen, men det er ikke noe vi går og tenker på. Vi har iverksatt tiltak og håper færrest mulig blir rammet. Vi er jo politifolk, så vi er klare til å bistå på andre områder om det blir behov, sier Hasseldal.

Han ønsker foreløpig ikke å svare på om influensasykdom hos UP kan gå utover kontrollvirksomheten på veiene.