EVJE OG HORNNES: — Jeg var opptatt med en kunde og kunne ikke ta telefonen da han ringte, forteller kameraten til Fædrelandsvennen. – Telefonhenvendelsen gikk derfor i telefonsvareren. Da jeg spilte av svareren etterpå fortalte den siktede «få noen til å hente meg, og få noen til å trøste pappa. Mamma rører seg ikke».

Kameraten forstod at noe var galt. De siste dagene har han fått mange telefonhenvendelser fra Evje. – Han virket mentalt ubalansert, og jeg ba ham i går formiddag om å ta en tur til Vennesla. Da svarte han at han måtte ut for å lufte hundene og tenke, forteller venndølen.

Håndverkeren fra Vennesla drog etter hvert til Evje. Men han ble i likhet med alle andre stoppet av politiet sperring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPERRET AV: Politibetjent Kim Asbjørn Haugen sperret av gårdsveien ca. en kilometer unna drapsstedet. Da politiets åstedsgranskere hadde saumfart åstedet slapp pressen inn på gården. FOTO: ROAR GREIPSLAND

Politiet varslet

Klokka var 17.42 da far til den siktede 39-åringen kom hjem og oppdaget hva som hadde skjedd. Ektemannen fant sin kone drept og flere kroppsdeler var hogd av. Han ringte straks politiet. Operasjonssentralen holdt kontakt med faren helt til de første tjenestemennene fra lensmannskontoret på Evje og i Bygland kom til drapsstedet. Klokka 18.49, altså en drøy time etter at meldingen om drapet kom, ble den siktede 39-åringen pågrepet. Det skjedde uten dramatikk. Mens faren satt i telefonen med operasjonssentralen på politihuset i Kristiansand, satt sønnen og hørte på. Ifølge operasjonsleder Frank Solås var det et rolig og avbalansert forhold mellom far og sønn mens samtalen med politiet foregikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNDERSØKER: Etter det Fædrelandsvennen forstår var heller ikke øksa, som antas å være drapsvåpenet, funnet sent i går kveld. Kriminalteknikerne startet sitt arbeid på utsiden av huset, og i løpet av natta fortsatte arbeidet utendørs. ()

Øksa ikke funnet ennå

Så vidt Fædrelandsvennen forstår ble den omkomne kvinnen funnet på utsiden av den noe uryddige gårdsplassen på Gautestad. Kriminalteknikerne rigget i går kveld opp et telt og startet sine undersøkelser. I løpet av natten ble den omkomne kvinnen fraktet til Rettsmedisinsk Institutt for obduksjon. Politiet vet ikke om kvinnen ble drept der hun ble funnet. Etter det Fædrelandsvennen forstår var heller ikke øksa, som antas å være drapsvåpenet, funnet sent i går kveld. Kriminalteknikerne startet sitt arbeid på utsiden av huset, og i løpet av natta fortsatte arbeidet innendørs. Politiet skal også i dag gjennomføre undersøkelser på åstedet.

Forsettlig drap

Den siktede 39-åringen ble først brakt til lensmannskontoret på Evje. Deretter ble transportert til politiarresten i Kristiansand. Det er gjennomført et forenklet avhør av den siktede slik at politiet har et startgrunnlag i etterforskningen. I går kveld var det uklart når 39-åringen blir formelt avhørt. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling, men det kan først skje i ettermiddag, mest trolig fredag. Påtaleansvarlig ved Agder politidistrikt, Nils Grønås, opplyser at 39-åringen foreløpig siktes for forsettlig drap.

Snill kamerat

En annen kamerat av 39-åringen betegner siktede som utrolig snill. – Han er den eneste jeg har hatt kontakt med av kameratene fra skoledagene i Vennesla. Etter hvert har han blitt en slags ensom ulv. Ifølge kameraten ble han innsluttet og beveget seg ikke ned i bygda på Evje.

Foreldrene til den drapssiktede 39-åringen arvet gården på Gautestad og flyttet dit på 90-tallet. Etter hvert flyttet også sønnen fra Vennesla etter. Familien drev med kyr. – Han var utrolig flink til å stelle med kyrne og med gårdsarbeidet, forteller kameraten. – Men han la seg stadig ut med naboer og hyttefolk i nærheten, sier han.

Den drapssiktede var uføretrygdet etter at han ble truffet av lyn da han drev med sveising.