STAVANGER: — Heldigvis får dyrene leve, sier reptilfantasten som er lei av å bli behandlet som kriminell.

Stavanger Aftenblad møter 22-åringen og seks andre i reptilmiljøet i en kjeller et sted på Nord-Jæren. For å få innblikk i miljøet og hvorfor de holder og avler fram reptiler som er ulovlige i Norge, har Aftenbladet garantert for deres anonymitet.

Kent (28) er eldstemann og den som fører ordet. Han tar oss med til et lite, trangt og varmt rom. Langs to av veggene står flere terrarium, eller glassbur, med slanger i. Her er rødbrun reinbueboa, boa constrictor, kongepytonslanger, albinokornsnoker samt dab agam og leopardgekkoer (øgler).

— Vi tar disse dyrene inn i Norge selv om det ikke er lov fordi vi vil at folk skal få lov å ha reptiler som hobby. Det finnes et sted mellom 100.000 og 200.000 i Norge og etterspørselen er stor. Jeg vil påstå at Rogaland har landets største reptilmiljø med tusenvis av dyr, sier Kent.

Boaparring

Vi er blitt oppmerksom på et par omfangsrike boaslager som kveiler seg sammen i det nærmeste terrariumet.

— De koser seg. Du kan se det på halen. Han ligger og pirker i henne og prøver å komme til, forteller eieren.

— Blir det noe av det?

— Ja, jeg håper det kommer ut små, levende slanger om 150 dager. At de formerer seg er et godt tegn for meg. Det betyr at de har det bra, sier han.

SLIK SMUGLET HAN: 22-åringen ble stoppet i tollen i Kristiansand med 14 slanger og 10 øgler på kroppen. (Foto: Tollvesenet) Foto: Tollvesenet

Reptilgutta tar stolt fram noen av slangene og kjæler, ja til og med kysser på dem. Undertegnede som slett ikke er vant med slanger og slikt, kjenner at det lille rommet blir varmere og tettere. Jakken må av.

— Vi har lyst til å framstå positivt som en motvekt til mye negativt som er kommet fram i media. Vi har fått nok av å bli behandlet som kriminelle. Det er en skam, sier Kent.

— Ja, vi bli jo helt paranoide og redde for å åpne døra hjemme når det ringer på. Jeg har mine dyr i ombygde møbler i en liten leilighet, forsetter en.

Norsk forbud

Siden 1977 har det vært et forbud mot å holde, innføre og omsette reptiler og amfibier i Norge. Naboland som Sverige og Danmark har mer liberale regler, ifølge Norsk Herpetologisk Forening (NHF).

— Norge og Island har etter det jeg vet de strengeste lovene i verden, sier Kent.

På oppdrag fra Mattilsynet har NHF derfor utarbeidet en positivliste med forslag til reptiler og amfibier med samlebetegnelsen herptiler som de mener egner seg for hold i Norge. Men det er langt fram og det voksende miljøet er utålmodig.

— Vi forholder oss alt til positivlisten og tar bare inn reptiler som står på den. Vi er også strenge med hvem som får kjøpe dyr. Rusmisbrukere og personer under 18 år er uaktuelle, hevder Kent.

Blant de sju er det flere som har smuglet dyr over grensen, hovedsakelig fra Danmark der reptiler er til salgs over disk. En 24-åring blir utpekt som spesialisten. Han anslår å ha innført 400–500 dyr de siste to årene.

— Han har baller til det, sier Kent.

Stoppet i tollen

22-åringen som forrige søndag ble stoppet i tollen i Kristiansand, var ikke like heldig.

— Tollerne stoppet annenhver som gikk av båten. De fattet mistanke da de fant en edderkopp i en bagen min og spurte om jeg hadde flere dyr, smiler han.

2500 kroner i bot og tapet av alle dyra, ble resultatet. Trolig er slagene og øglene fortsatt i live. Mesteparten ble omplassert.

— Arendal sommerfuglpark fikk flesteparten, sier Kent.

— Så får de glede av mine dyr, sukker 22-åringen.

Han er ikke skremt av episoden.

— Jeg får ligge lavt en stund, så prøver jeg nok å smugle reptiler igjen, sier han.

— Hvorfor må dere ha akkurat de dyrene som er ulovlige i Norge?

— Hvorfor vil folk ha hamster, hund eller fugler? Dette er en fascinerende hobby som gir oss glede.

GJEMT: Disse leopardgekkoene hadde mannen også festet til kroppen. (Foto: Kristin Ellefsen) Foto: Kristin Ellefsen