Bjarte Baasland har i politiavhør tilstått og er siktet for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner, penger han har lånt av Selvaag-arving Cecilie Nustad.

Totalt skal Bjarte Baasland ha spilt bort det dobbelte med hjelp fra sin mor Bodhild Baasland som bidro med å låne penger fra familie og venner. Pengene er ikke betalt tilbake.

Tilståelsen legger til rette for en enklere og raskere behandling av saken i retten. En såkalt tilståelsessak vil blant annet skåne Bjarte Baasland for en full gjennomgang av saken i retten.

Kritisk

Advokat Per T. Sekse som ivaretar Bodhild Baaslands kreditorer har på vegne av bostyret bedt politiet se hele saken under ett, ikke bare Nustad-delen.

– Hvis en vil bruke en forenklet modell med tilståelsesdom, så bør Bjarte Baasland også påta seg skyld for den delen av saken som involverer morens låneopptak, sier Sekse.

Det stemmer ikke med vanlig rettsfølelse dersom bare en av flere personer som er bedratt, får sin sak opp for retten, mener Sekse.

Bostyreren peker videre på at politiet også vurderer å sikte mor Bodhild Baasland for grovt bedrageri. Hun har status som mistenkt og er anmeldt av to kreditorer som til sammen har tapt 500.000 kroner.

– Det hele blir vel komplekst om politiet skal vurdere en sak mot Bodhild Baasland som omfatter forhold som sønnen Bjarte Baasland ikke er dømt for. Vi mener Bjarte Baasland også må ta på seg skyld i de sakene der han har forledet moren, sier Sekse.

«Samme straff»

Politiadvokat Knut Horn i Oslo politidistrikt avviser ikke en tilståelsessak i Bjarte Baaslands tilfelle, men sier det ennå ikke er avklart om det blir en forenklet behandling i retten.

– Når det gjelder den strafferettslige utmålingen spiller det liten rolle om han dømmes for bedrageri av 26,6 millioner kroner eller om det blir mer, sier Horn.

Hensynet til både strafferett og prosessøkonomi må også tas, mener Horn.

– Full gjennomgang av saken med bevisførsel og prosedyrer vil fort ta noen uker. Det vil også være en større belastning for siktede, sier Horn.

Bjarte Baaslands advokat Hege Birkeland Ersdal ser ingen grunn til at Bjarte Baaslands sak ikke skal gå som en tilståelsessak for retten. Hun vil ikke kommentere advokat Per T. Sekses motvilje mot en forenklet behandling i retten.

– Jeg er gjort kjent med dette, men kan vanskelig kommentere saken, sier Ersdal.