Med et lån på halvannen million vil du få månedlig rentelette på 2887 kroner.

Besparelsen er regnet ut fra rentesatsene 1. oktober og den forventede rentesatsen i januar. Nå varsler nemlig de lokale bankene om rentereduksjon på en prosent, og det vil gjøre gode utslag i lommeboka. De månedlige renteutgiftene reduseres fra 9762 til 6875 kroner.

1.oktober 07 lå den gjennomsnittlige renta på 6.11 prosent. Med et lån på 1,5 millioner kroner ble det en månedlig renteutgift på 7637 kroner. Samme dato i år var renta i gjennomsnitt oppe i 7,81 prosent, og utgiftene steget til hele 9762 kroner i måneden.

— Vi har besluttet å sette ned renta med inntil en prosent. Gunstigste rente hos oss blir da 5,55 prosent, sier Ragnar Tollisen, regionbanksjef i Sparebank1 SR-bank.

Fra 20. januar setter også Spareskillingsbanken ned fra 6,85 prosent til 5,5 prosent.

Er du lånekunde med rente på 5,5 prosent i januar, får du en månedlig renteutgift på 6875 kroner. Reduksjonen fra rentetoppen i oktober til rentekuttet i januar betyr at du sparer 2887 kroner i månedlige renteutgifter.

I forkant

Ragnar Tollisen i Sparebank1 SR-bank, understreker at deres rentenedsettelse er en ren økonomisk årsak, og ikke en julegave til kundene.

— Vi mener dette er et forsvarlig nivå å ligge på. Markedet forventer helt klart at renta skal stabilisere seg på et lavere nivå. Det er vanlig å vente på Norges bank før en setter ned renta, men i dette tilfellet har markedet forskuttert lavere rente. På denne måten bidrar vi til å få hjulene i gang igjen, sier Tollisen.

Regionbanksjefen tror renta skal enda lenger ned, men vil ikke spå hvor fort og hvor langt ned.

— Det blir litt sånn glasskule, og det er vi forsiktige med, sier han.

Vil vente

Verken Sparebanken Pluss eller Sparebanken Sør har lettet på rentene. Gunstigste rente i Sparebanken pluss er i dag 6,5 prosent og Sparebanken Sør opererer med 6,6 prosent.

— Sannsynligvis vil vi vente på Norges Bank. Men det er klart at renta skal ned. Selv om vi venter på Norges Bank, vil rentenedgangen få effekt på samme tidspunkt som hos de andre bankene, sier Trond Bæck, banksjef privatmarkedet i Sparebanken Pluss.

I motsetning til Bæck, er ikke Sparebanken Sør opptatt av å vente på Norges Bank.

— Vi vil se hvor markedet legger seg. Men det er klart at vi ikke kan ha priser som avviker fra konkurrentene våre, sier Rolf H. Søraker, kommunikasjonsdirektør i Sparebanken Sør.