KRISTIANSAND: — Det er trist når enkeltmennesker blir berørt, men jeg mener Israel er i sin fulle rett. Landet er massivt angrepet. Landet er omringet av arabere på alle kanter. Media i Norge forsøker å gjøre Israel til den sterke part, men det er ikke min vurdering, sier Steinar Kristiansen.

Han er bystyrerepresentant for KrF i Kristiansand samt ungdomskandidaten for partiet til Stortingsvalget.

— Men er ikke Israels reaksjon ”overkill”?

— Det blir for enkelt, jeg tror Hamas har sendt rundt 800 raketter de siste to ukene før Israel gikk til angrep. Jeg har ikke tall på hvor mange israelere som er drept, så dyktig er jeg ikke. Men Hamas valgte ikke å videreføre våpenhvilen, som de selv har brutt en rekke ganger. For eksempel ble 66 israelske rekrutter skadet av en khasam-rakett fra Gaza 11. september.

Ifølge Telegraph.co.uk fra i går har raketter fra Gaza drept 17 sivile de siste sju år. Siden Israel fullførte tilbaketrekkingen fra Gaza i september 2005, har 150 palestinere blitt drept av israelske sikkerhetsstyrker for hver drepte sivile israeler.

— Raketter fra Gaza rammer jo sivile like mye, og kanskje enda sterkere, enn det Israel gjør, sier likevel Kristiansen.

— At Israel rammer sivile faller på sin egen urimelighet. Hamas' krigere og terrorister bruker sivile som skalkeskjul, og tvinger Israel til å gjøre dette her. Årsaken til sivile tap er feigheten fra Hamas. Israel må også ta ansvar for utviklingen, det er veldig viktig, men både prinsipielt og praktisk har Israel rett og plikt til å forsvare sine innbyggere. Vi ville gjort det samme her. Norske myndigheter legger altfor mye ansvar på israelere.

Han påstår også at Norge er delvis ansvarlig for krigingen.

— Norge sender penger til å sette opp bygninger, som Hamas så tar kontrollen over og skyter missiler fra. Norge har ikke lenger tillit fra israelerne, sier Kristiansen.

Andre reaksjoner:

Henning Skumsvoll, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet:

— Det virker som ødeleggelsene er store, men jeg kan også forstå at Israel setter makt bak kravene. Derimot er det tvilsom om dette fører til. Slik jeg forstår det er årsaken at Hamas begynte å fyre løs med raketter da våpenhvilen gikk ut. Det er ikke tvil om at Israel må forsvare seg, det er det eneste demokratiet der nede. Men det er en tragedie. Verdenssamfunnet burde klare å bringe partene til forhandlingsbordet, til en fred som var sikret med styrker, sier Henning Skumsvoll, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, og medlem av forsvarskomiteen og den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget.

Biskop Olav Skjevesland.

— Jeg skjønner at folk blir vrede, og forstår at man vil demonstrere mot Israels aksjon, men man må ha i mente at dette er et land som er påført skade over lang tid, sier biskop i Agder og Telemark samt preses i Den norske kirke, Olav Skjevesland.

— Dette var helt klart årets dårlige romjulsnyhet – forferdelig for dem som rammes. Israel har krav på trygge grenser, men det dette er en veldig uproporsjonal gjengjeldelse i forhold til de påførte skader. Aksjonen opptrapper voldsspiralen. Israel må få høre at de ikke får forståelse for dette, sier Olav Skjevesland.

Joseph Salomonsen, bystyret Fremskrittspartiet, opprinnelig iraner.

— Israel har rett til å forsvare seg, og beklageligvis har palestinerne myndigheter som ikke har folkets interesser i hjertet. De skyter bare raketter, og det gjør ikke palestinerne godt. Med Israel er det egentlig det samme. Landet burde kommet med en omfattende løsning. Men jeg ser bare barnehagetaktikker: du har slått meg, så jeg slår deg. Vi kan fordømme partene og ta avstand, men det hjelper ingenting. Begge gir blaffen i verdensopinionen. Israel vil at deres folk skal leve i sikkerhet, og palestinerne vil ha et uavhengig land. Begge har legitime interesser, men de siste 50 årene viser at begge bruker feil metoder, de har jo ikke kommet noen vei, sier Joseph Salomonsen.

Pastor Jan Gossner:

— Jeg vil uttrykk medfølelse med sivilbefolkningen i Gaza, dette er tragisk. For det annet, hvis en skal legge skylden på noen må det være Hamas, som stadig skyter på uskyldige i Israel, og dermed utløser denne reaksjonen. Det tredje er at Israel, i tillegg til å ha rett til å forsvare seg, også må jobbe for en ny forhandlingsløsning. Men jeg har lest Hamas charter, og det ser ikke lyst ut. De forstår seg selv som en kamparmé for islam, som har vold som en del av sin idelogi.

Hva mener du? Si din mening i debattfeltet.