FLEKKEFJORD / FARSUND: Mellom julehelga og nyttårshelga i fjor begynte to menn i Flekkefjord å lage en kraftig bombe. Nyttårsaften ble bomben fyrt av i Trellebakken i Flekkefjord, og flere bygninger i nærheten fikk store skader. Blant annet ble rundt 60 vinduer knust som en følge av trykket.

Skadene ble etter eksplosjonen taksert til 330.000 kroner. I alt ble fire personer siktet i etterkant av hendelsen, og nå er to av dem dømt til fengselsstraff i Lister tingrett.

Les også: Bombemannen var ikke alene

Tidligere dømt for dynamittyveri

Hovedmannen (21) hadde kunnskap om hvordan bomben skulle lages og gjorde grovarbeidet. Erfaring med sprengstoff hadde han fra før, og ble ganske nøyaktig én måned dømt for det. 21-åringen var med på et tyveri i Kvinesdal, hvor ett tonn dynamitt ble stjålet. Han ble også dømt for oppbevaring av sprengstoff og bruk av sprengstoff slik at det kunne skade andre mennesker.

Politiet trodde først at mesteparten av dynamitten kom til rette, men overfor fvn.no bekreftet politiet i Flekkefjord at det var mulig at noe sprengstoff fortsatt var på avveie.

Les også: Sprengstoff kan stamme fra dynamittyveri

Kunne fått fatale konsekvenser

En 23-årig kamerat av hovedmannen lånte ut leiligheten sin og deltok selv i produksjonen av bomben. Til politiet forklarte de at planen var å detonere bomben på et avsidesliggende sted uten mennesker, men smellet gikk ikke ubemerket hen.

Sprengstoffet mennene lagde bomben av skal ifølge dommen være svært ustabilt. Det samme stoffet ble brukt i forbindelse med en eksplosjonsulykke på Grorud i Oslo, som førte til at en person mistet livet, og ytterligere én person ble invalid.

Hadde bomben gått i luften under produksjon, kunne konsekvensene blitt fatale.

I rapporten fra politiets bombegruppe kommer det fram at konsekvensene kunne blitt gigantiske om bomben hadde gått av under utvikling.

”Alt fra total ødeleggelse av leiligheten samt etasjen over og under, i verste fall vil bygningen kollapse helt”, heter det. Bomben ble plassert ved en forstøtningsmur mellom tidligere Trellebakken gymnas, Flekkefjord kulturskole og Aktivitetssenteret der byens kommunale fritidsklubb holder til. Trykkbølgen var så kraftig at 60 vindusruter ble knust i den kraftige eksplosjonen.

— Nødvendig med streng reaksjon

Retten mente at det var viktig med en streng reaksjon for 21-åringen, spesielt siden han tidligere har blitt tatt med sprengstoff. I og med at mennene tilstod forholdet overfor politiet, ble saken behandlet som en tilståelsessak. Tingrettsdommer Robert Versland dømte derfor 21-åringen til fengsel i 120 dager, mens 23-åringen ble dømt til fengsel i 18 dager.

Les også: Meldte seg etter eksplosjon

Påtalemyndigheten har også tatt ut tiltale mot en tredje person i forbindelse med samme sak. Straffesaken mot denne mannen starter i Lister tingrett 2. desember. Mannen er av politiet utpekt som den som fyrte av bomben.