KRISTIANSAND: Sosial— og helsedirektoratet har omskjæring av kvinner som et satsingsområde. Derfor inviterer det psykososiale teamet for flyktninger i Helse Sør og Fylkesmannen i Vest-Agder til konferanse 19.mars for å belyse dette problemet.

Stort problem - Vi har denne konferansen først og fremst fordi det er dette er et stort problem for de det går ut over. Vi har hatt en lignende konferanse for noen år siden, men omskjæring av kvinner er dessverre fortsatt et aktuelt tema. Dette rammer mange kvinner, både unge og eldre, og varer hele livet. Selv om dette er gjort i beste mening, er det en lemlestelse som er helseødeleggende, sier Mette Marit Laading, konsulent i psykososialt team for flyktninger, Helse Sør.

Verken hun eller Birgit Lie, overlege ved psykososialt team for flyktninger i Helse Sør, kan si hvor vanlig dette problemet er på Sørlandet. Ingen av dem kan heller si hvor mange kvinner fra Sørlandet som er omskåret.

— Er det noen leger, helsepersonell eller andre som utfører dette på Sørlandet?

— Ikke så vidt vi vet. Dette er jo forbudt, og jeg vet ikke om noen på Sørlandet som gjør det, sier Laading.

Det har i den siste tiden blitt kjent at omskjærere kommer til Norge for å omskjære kvinner her i landet, men verken Laading eller Lie vet om disse har vært på Sørlandet.

Kulturfenomen Mette Marit Laading påpeker at omskjæring av kvinner ikke er et muslimsk fenomen, men et kulturfenomen. Det er mest vanlig i Afrika sør for Sahara, og særlig i Somalia, Etiopia, Eritrea og Mali, men det forekommer også på Balkan og i Egypt.

Hun sier også at omskjæringen forekommer i ulik grad. Noen folkegrupper gjør et snitt i klitoris, mens andre kutter bort hele de ytre kjønnsleppene og syr igjen med det de kan finne, for eksempel torner.

Fryktelig smertefullt - Dette er fryktelig smertefullt, og skjer uten bedøvelse. Hygienen er også ofte dårlig. For de kvinnene som opplever det mest omfattende inngrepet, må de ligge med begge bena sammen i flere uker for at såret skal gro, sier Laading.

— Dette er en kulturell skikk, og foreldrene gjør dette som det beste for barna sine. De gjør det for at barna skal bli godt gift, og handlingen er ofte forbundet med fest, sier hun.

— Hvorfor inviterer dere til denne konferansen hvis ikke det er noen på Sørlandet som opplever dette?

— Fordi jentene ofte blir sendt til hjemlandet for å få gjort det. Flere helsesøstere på Sørlandet er bekymret for dette, sier hun.