KRISTIANSAND: — Det ser ut til at noe har sviktet teknisk eller manuelt slik at landingshjulene ikke har kommet ut, opplyser operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Politiet fikk melding om uhellet klokken 17.18 fredag. Etter å ha landet med buken først, skal flyet ifølge politiet ha sklidd 400 meter bortover rullebanen. Det var fire personer, to piloter og to passasjerer, ombord i småflyet. Disse kom uskadet fra uhellet.

Ingen skadet

  • Det skal ha sett dramatisk ut, men heldigvis kom ingen til skade, sier Austad.

Politiet har fredag kveld undersøkt rullebanen og flyet sammen med representanter fra Avinor.

— Så langt ser det ikke ut til at det er begått noe straffbart i forbindelse med uhellet, så vi har avsluttet vårt arbeid. Nå er det luftfartsmyndighetene som undersøker saken videre, sier Austad.

Småflyet, som er et to-motors propellfly av typen Beechcraft med seks seter, eies av det Arendal-baserte selskapet OSM Shipping. De fire om bord kom fra Gøteborg City Airport. Den OSM-ansatte flyveren og en innleid flyver hadde vært i Sverige for å hente to av konsernets andre ansatte.

- Opprivende opplevelse

  • Vi må glede oss over at alt gikk bra. Nå trenger de involverte ro og fred. Selv om det gikk godt, er dette en opprivende opplevelse, sier Øyvind Stærk, informasjonsansvarlig og visekonsernsjef i OSM Shipping, til fvn.no.

Han vil ikke spekulere i årsaken til nødlandingen.

— Vi har kontor i Gøteborg og flyr ofte mellom den svenske byen og Kjevik. Alle fire var på vei hjem til helgefri, sier Stærk, som opplyser at OSM Shipping sørget for et team som kunne debriefe og snakke med de som var ombord, hvis de ønsket dette.

Et stort redningsapparat ble satt i verk for å sikre passasjerene, flyverne og flyet. Ifølge lufthavnsjef Thomas Langeland gikk redningsarbeidet prikkfritt.

— Vi fikk de som var om bord i sikkerhet og vi skummet flyet. Alle de seks faste i vår vaktberedskap deltok. Vi fikk etter hvert fjernet flyet fra rullebanen. Deretter måtte vi rengjøre før vi kunne åpne for trafikk, sier han.

Flyplassen stengt

I over to timer etter uhellet var Kristiansand lufthavn Kjevik stengt. Mens oppryddingsarbeidet på rullebanen pågikk, kunne fly verken ankomme eller ta av.

— Rullebanen ble åpnet for normal trafikk klokken 19.30. Noen fly ble innstilt, men uhellet har ikke skapt store problemer. Vi har ikke så mange fly på denne tiden av døgnet, sier lufthavnvakt Steinar Sandberg til fvn.no.

To ankomster fra Stavanger og en fra Oslo ble innstilt. I tillegg ble fire avganger, til Stavanger, Oslo, København og Bergen innstilt. Flere passasjerer skal ha blitt booket om til senere fly.

— Flyene som skulle lande og ha avgang etter klokken 19.30 er i rute, sier Sandberg.

Heller ikke lufthavnsjef Thomas Langeland vil snakke om årsak til ulykken eller hva som kan ha skjedd.

— Vi har informert Statens Havarikommisjon. De håndterer dette videre, sier Langeland.