MANDAL: — To personer ble sendt til sykehuset under Skalldyrfestivalen etter å ha inntatt stoffet, sier politistasjonssjef Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon.

Politiet fikk først rede på hendelsen i etterkant, og det ble ikke satt i gang noen etterforskning. Holbek kjenner derfor ikke til hvor alvorlig situasjonen var og om de to inntok stoffet på samme tid.

— Likevel er hendelsen skremmende og det er all grunn til å advare mot GHB, sier Holbek.

16-åringer erkjenner

Den 16 år gamle gutten som er siktet for å ha oppbevart stoffet på rommet sitt på Skjærgårdskollektivet i Mandal, har nå erkjent at det var GHB han hadde. Derfor ble han sluppet fri, og er tilbake i kollektivet.

— Jeg ønsker ikke å si hva han har forklart, verken hvor han har fått fatt i det og hva han hadde tenkt å bruke det til, sier Holbek.

Mandag beslagla politiet flere liter med det livsfarlige dopstoffet på rommet til gutten. Stoffet er nå sendt til analyse.

Saken etterforskes videre, og nå jakter politiet på eventuelle bakmenn. - Det naturlige nå er jo å sammenligne det vi nå har beslaglagt opp mot det som ellers er funnet i landet, sier Holbek som er svært interessert i tips fra publikum i denne konkrete saken.

Holbek opplyser at politiet fikk kjennskap til GHB i 1997, og at den havnet på politiets narkotikaliste i 2000. Begrunnet mistanke

Rådgiver Brede Skaalerud hos Fylkesmannen har ansvaret for tilsynet med de åtte barnevernsinstitusjonene i Vest-Agder. Han sier at institusjonene har rett til å undersøke en person eller rom dersom de har en begrunnet mistanke om at vedkommende skjuler rusmidler eller farlige gjenstander.

— De kan altså ikke uten videre ransake, det må være en begrunnet mistanke om at noe skjules, sier han.

I 2002 ble reglene endret noe fra departementets side, slik at det skal mindre til før institusjonen skal kunne sjekke person eller rom.

— Vi ble informert om saken fra Skjærgårdskollektivet mandag, og vil nå følge dette videre i samarbeid med kollektivet, sier Skaalerud.