KRISTIANSAND: 25 færre elever på skolen betyr millionkutt, lærerkutt og stappfulle klasserom ved Oddemarka skole fra høsten. Både lærere og foreldre fortviler. I dag planlegger elevene aksjon på torvet kl. 09.00. – Lærertettheten bekymrer mest. Antall lærere ligger helt på grensen for hvor mange klasser vi kan ha, sier rektor Rune Heggdal ved Oddemarka skole.

Ungdomsskolen har i dag 450 elever, som bygget er dimensjonert for. Fra høsten synker elevtallet til 425. 25 færre elever slår ut i alle ledd. Stykkprisfinansieringen i skolen medfører at skolen må redusere sitt lønns— og driftsbudsjett med i overkant av én million, fra dagens 25 millioner til 24. Må nedbemanne

– Vi må nedbemanne med tre hele lærerstillinger, fra 41 til 38, og vi må kutte fra seks til fem klasser på alle tre trinnene. I dag har vi 23-24 elever i hver klasse på åttende og niende trinn. Med sammenslåing av klasser vil snittallet per klasse fra høsten øke til 29 elever, forteller Heggdal.

– Det er ikke bra. Vi kommer til å få stappfulle klasser, som igjen vil føre til mer forstyrrelser i klasserommene som er trange fra før. Dette godtar vi ikke, derfor planlegger vi å streike på torvet tirsdag morgen, sier elevrådsrepresentant Åsne Dale i klasse 9A.

Tomme klasserom

Sist torsdag var det styremøte på skolen hvor neste skoleår ble drøftet.

– Skolen er bygd for 25 elever i hvert klasserom. Med større elevgrupper blir det for trangt til å kunne opprettholde god undervisning, mener skolestyreleder ved Oddemarka, Siri Bryn Ottersland.

Færre klasser betyr også at tre klasserom blir stående tomme.

– Det er akkurat som på sykehuset, og det er et paradoks. Men da har vi ledige rom til å ta ut elever i gruppeundervisning, trøster rektoren seg med.

– Uten å kjenne detaljene er dette utslag av de store flate kuttene i Kristiansand-skolen de siste årene, og som nå blir dramatisk for en skole. Det rammer lærertettheten, sier leder av foreldreutvalget i grunnskolen i Kristiansand, Marit Sanner.

Skoledirektør Marie Føreland var ikke tilgjengelig på telefon i går.

FORTVILER: Rektor Rune Heggdal (t.h.) og skolestyreleder ved Oddemarka skole, Siri Bryn Ottersland, er fortvilet over at skolen fra høsten er tvunget til å si opp lærere og slå sammen klasser. FOTO: FRODE LINDBLOM Foto: Frode Lindblom