Go-Ahead vil kjøre «ekspresstog» fra Oslo til Kristiansand og fra Kristiansand til Stavanger om morgenen på hverdagene. Go-Ahead vil kjøre «ekspresstog» fra Oslo til Kristiansand og fra Kristiansand til Stavanger om morgenen på hverdagene. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix

Vil droppe stopp for å komme raskere fram

Go-Ahead ønsker å droppe flere stopp på Sørlandsbanen for å redusere reisetida på strekningene Oslo-Kristiansand og Kristiansand-Stavanger.

AGDER: Det framgår av et høringsbrev Go-Ahead har sendt ut til berørte fylkeskommuner, melder NRK.

«Vi vil introdusere morgenekspresser mellom byene Oslo-Kristiansand og Kristiansand-Stavanger. Disse avgangene får skal få kortere reisetid, optimale ankomsttider før kl. 0900 på hverdager», heter det i høringsbrevet.

Ifølge høringsbrevet vil endringene føre til redusert reisetid på én av de daglige avgangene fra Oslo til Kristiansand og én av avgangene fra Kristiansand til Oslo.

30 minutter raskere

Go-Ahead mener dette vil føre til at turen mellom Oslo og Kristiansand vil gå 30 minutter raskere. Reisetida fra Kristiansand til Stavanger vil bli redusert med 17 minutter.

I dag tar strekningen Oslo-Kristiansand fire timer og 22 minutter. Strekningen Kristiansand-Stavanger tar to timer og 54 minutter.

Vil droppe ni stopp

For å spare tid må Go-Ahead kjøre forbi flere stasjoner. I søknaden skriver selskapet at det ønsker å droppe Vegårshei, Gjerstad, Neslandsvatn, Drangedal og Lunde på avgangen mellom Kristiansand og Oslo klokka 04.12.

På strekningen til Stavanger ønsker Go-Ahead å droppe Nodeland, Audnedal, Snartemo og Gyland på avgangen klokka 05.19.

Snartemo stasjon er en av stasjonene som toget mellom Kristiansand og Stavanger vil passere forbi uten å stoppe på én morgenavgang hver hverdag. Foto: Ann Magritt Arnli

Ifølge administrerende direktør i Go-Ahead Norge, Cathrine Elgin, gjelder endringen kun morgenavgangen på hverdager.

– Det er fortsatt fire avganger per dag på disse strekningene som beholder alle stopp, skriver Elgin i en epost til NRK.

Endringene i stoppmønsteret må godkjennes av Jernbanedirektoratet. Endringene i ruteplanen skal etter planen skje i september.