KRISTIANSAND: – Vi har de siste årene hatt en jevn og kraftig økning i både meldinger, undersøkelser og omsorgsovertakelser. Stadig flere barn plasseres i fosterhjem, sier Tone Kylland, enhetsleder for barnevernstjenesten i Kristiansand kommune.

Nå er 249 barn fra Kristiansand plassert utenfor hjemmet. I 2008 var tallet 186. – Rus, vold og psykiske lidelser hos foreldrene er vanligste årsakene. Vi forsøker først å sette inn hjelpetiltak for å endre foreldrene. Dersom det ikke hjelper, søker vi fylkesnemnda om å flytte barnet ut av hjemmet, forteller Kylland.

Lavere terskel

Barnevernssakene er en konsekvens av at flere sender bekymringsmeldinger. Spesielt barnehagene melder oftere til barnevernet nå enn før.

– Skolene har alltid meldt, og nå er barnehagene blitt flinkere. Vi opplever at terskelen for å melde til barnevernet er blitt lavere. Det er ikke lenger skummelt å sende en bekymringsmelding. Man vil ikke se på at barn har det vondt, sier Kylland.

Barnevernstjenesten har opprettet et nytt spedbarnsteam, med ekstra fokus på de minste barna.

– Det er ikke enkelt for alle å få barn. Spedbarnsfasen kan være krevende, og vi setter inn flere tiltak for barn i denne aldersgruppen, sier Kylland.

En tredjedel av meldingene henlegges.

– Vi har fått bedre verktøy for å undersøke og kartlegge sakene. Vi er blitt flinkere til å måle hva som er godt nok for barna, og hva som ikke er det, mener enhetslederen.

Sprekk i budsjettet

Mer arbeid fører til økte utgifter. Helse— og sosialdirektøren forventer at barnevernstjenesten vil ha et merforbruk på tre millioner kroner ved utgangen av året.

– Den økonomiske situasjonen er dramatisk. Årsaken til at vi sprekker økonomisk, er at flere barn plasseres utenfor hjemmet, og at det er vanskelig å rekruttere fosterhjem uten at det gis godtgjørelse utover minstesatsene på cirka 150.000 kroner i året, forteller Kylland.

Hun mener at det økonomiske handlingsrommet ikke øker i takt med arbeidsoppgavene.

– Vi er presset på økonomien. Men vi lar ikke være å plassere barn i fosterhjem selv om vi har dårlig økonomi, understreker Tone Kylland.

Finner ikke fosterhjem til alle

Fosterhjemstjenesten har fått 100 søknader om barn som trenger fosterhjem så langt i år.

Hittil i år har fosterhjemstjenesten i Kristiansand funnet fosterhjem til 50-60 barn.

– Vi opplever en markant økning i antall barn som skal ha fosterhjem, og vi trenger mange flere familier. Det er et stort problem å finne nok fosterhjem, sier Inger Haus., leder for Bufetat Kristiansand fosterhjemstjeneste.

Spesielt er det vanskelig å plassere de eldste barna.

– Ofte er det lettere å finne hjem til de nyfødte, selv om det også kan være krevende. Barna har hatt en vanskelig bakgrunn, og kan ha en utfordrende oppførsel, sier Haus.

Ideelt sett bør man ha tre familier å velge mellom per barn.

– Man skal finne den rette familien for barnet, og det er heller ikke alle som egner seg til å være fosterforeldre, sier Haus.