KONTROLL: Om ting havner i feil container, får de ikke bli der lenge. ?Denne skal over i jern og metall, forteller Odd Magnus Berg. Foto: Sara Melissa Frost
I ARBEID: ? Man må trives der man jobber. Det er da man klarer å arbeide hardt, sier Odd Magnus. Foto: Sara Melissa Frost
FORNØYD: Etter Odd begynte her lukter det ikke søppel engang, og det er jammen ikke verst, sier John Dag Nyhaven, som er innom Tollnes for å kvitte seg med et tilhengerlass med avfall. Foto: Sara Melissa Frost
MÅ TØMMES: ? Denne har vi bestilt tømming på, og de burde komme snart. Det blir kastet mye elektronikk, sier Odd Magnus. Foto: Sara Melissa Frost

BIRKENES: — Oi, den ligger i feil container, utbryter Odd Magnus Berg før han klatrer opp, tar tak i stolen og slenger den over i riktig container: jern og metall. Sånn ja.

77-åringen må ha det ryddig rundt seg, og etter ti år på miljøstasjonene ser kundene til å ha det samme inntrykket av den tidligere sjømannen.

— Det lukter jo ikke søppel her en gang. Og slik var det ikke før onkel kom, sier John Dag Nyhaven, nevøen til Odd Magnus.

Han er innom for å bli kvitt et tilhengerlass med avfall, og Odd Magnus gir en hjelpende hånd. I mellomtiden dukker 78-åringen fra Haugesund, John Jakobsen opp.

Stamgjest

— Jeg kommer på besøk her på torsdager og lørdager. Da er Odd her, forklarer han. John er opprinnelig fra Haugesund, og har arbeidet med renovasjon i over 20 år.

— Jeg må jo holde et øye med han, vet du. Sjekke at han gjør jobben sin, ler han.

Ville være aktiv

Et tilhengerlass senere er Odd Magnus på plass, med wienerbrød, kaffe og et stort smil.

— Jeg var ikke klar for å sitte i en stol uten å gjøre noe da jeg sluttet som sjømann. Jeg var frisk, og kunne jobbe, forteller han.

Gjennom årene på miljøstasjonene, slår det ham at folk kaster fullt brukbare møbler.

— Da jeg og kona kjøpte en veggseksjon på 60-tallet, betalte vi 7000 kroner for den. Nå blir slike ting kastet, rett som det er. Nei, da får jeg vondt inni meg, sier han med et sukk.

Godt miljø

Heldigvis er det ikke møblene eller avfallet som gjør at Odd Magnus blir i jobben sin.

— Man må trives der man jobber, det er da man klarer å arbeide hardt, forteller han.

Og flere ting har bidratt til at eldstemannen på miljøstasjonen ikke har pensjonert seg helt enda.

— Det er et fantastisk miljø, både her på Tollnes og i Lillesand. Man får god kontakt med kundene, de tar seg tid og sorterer godt. De ansatte er hyggelige, ikke minst de tre damene på kontoret i Lillesand som lager vafler til oss. De må du huske å nevne, sier han.