KRISTIANSAND: — Noen mener åtet skal være veldig surt, men jeg har ikke merket noen forskjell. Det finnes også dem som bruker elgkjøtt eller mink. For min del går det i vanlig makrell og sei, sier Knudsen.

Søndag gjorde han de siste forberedelsene til årets hummerfiske, som starter klokka åtte mandag morgen. Som yrkesfisker kan han sette ut 100 teiner, men i første omgang nøyer han seg med fem-seks stykker.

— Jeg klargjør teinene i kveld, så er det bare å sette seg i båten i morgen tidlig, sier 45-åringen.

Mange hobbyfiskere

Fra brygga utenfor huset på Randøya har fiskeren god utsikt til Skippergada, en av de travleste vannveiene på Sørlandet om sommeren. De siste ukene har høstroen senket seg, men mandag regner han med trafikken tar seg opp igjen. Alle som vil, og det er etter hvert blitt ganske mange av dem, kan nemlig sette ut inntil ti hummerteiner i sjøen fra mandag av.

— Det er veldig mange hobbyfiskere. Teinene kan du få kjøpt fra Kina, så du slipper å snekre dem selv. Folk har dessuten mer penger, og det er flere som har båt, sier Knudsen, som selv kaller seg en hobbyfisker når det gjelder hummer.

— Det er for lite hummer til at det blir spesielt stort for meg. Jeg blir fornøyd hvis jeg får fire-fem stykker vi kan ha til middag. Det gøyeste er egentlig å ha med ungene, så de kan lære litt om sjøen. De synes det er spennende, for dem er det jo sport. For min del blir det mer en fin avveksling fra fisket jeg driver til vanlig, sier Knudsen.

Epler i teina

At hobbyfiskerne er blitt flere, bekrefter Øystein Hæraas, som Fædrelandsvennen traff på Kongshavn brygge.

— Det er blitt som elgjakta. De kommer med fine båter og fine klær og skal fiske hummer. Det er rett og slett blitt trendy, sier Hæraas.

Ikke alle har like god peiling, noe enkelte av de mer erfarne fiskerne kan ha mye moro med.

— Det var en kar her ute som hadde veldig lyst til å prøve. Han ble da fortalt at det var mye utstyr han måtte skaffe seg. Ikke minst måtte han ha noe åte. Det beste åtet var epler, men det spilte ikke noen rolle om de var røde eller grønne. Det ble dårlig med fangst, ler Hæraas.