IKKE OVERRASKET: De prosjektansvarlige Line Halvorsen Fielding i Morgenstjernen Eiendom og Billy Øksendal fra Filadelfia hadde håpet på et annet utfall, men ante at det ville gå slik. Her under et møte i byutviklingsstyret tidligere i år. Foto: ARKIV

KRISTIANSAND: — Jeg er ikke overrasket, selv om vi selvfølgelig hadde ønsket å kjøpe bygget, uttaler Line Halvorsen Fielding, utviklingsdirektør i Morgenstjernen Eiendom, som eier Kvartal 42 AS sammen med menigheten Filadelfia (60/40).

De fremsatte et bud på 35 millioner kroner for Frikirkens eiendom, med frist 1. oktober. Sent onsdag kveld valgte 250 av Frikirkens medlemmer å takke nei.

Et salg ville forenklet utbyggingen betydelig, fordi man nå må ta store hensyn til naboen ved det forestående rive- og spuntearbeidet i kvartalet. Dessuten ville det bli lettere å få til en god løsning for konferansesalen med 2000 seter og de to parkeringsetasjene under bakken.

Ikke tid å vente

Samtidig kunne et salg forsinket oppstarten, fordi man måtte tegne om prosjektet. Nybygget skal være ferdig sent 2015 eller tidlig 2016.

GÅR I GANG: Dette er Morgenstjernen Eiendom og Filadelfias byggeprosjekt, sett fra hjørnet Elvegata og Dronningens gate. Foto: KRISTIN JARMUND ARKITEKTER AS

— Frikirken kunne nok tenke seg å utsette avgjørelsen et år. Men vi har ikke tid til å vente. Vi har kostnader som løper og en rammesøknad som skal leveres før jul for å rekke oppstart til våren, poengterer utviklingsdirektøren.For Frikirken er kostnader en stor usikkerhetsfaktor ved å flytte. Det er beregnet en byggekostnad på anslagsvis 70-80 millioner kroner for nytt kirkebygg på Tangen.

— Var dette siste bud fra dere?

— Ja, dette var en sum vi var enige med Frikirken om kunne la seg forsvare. Vi tror også det er en veldig god pris for Frikirken. Det handler nok mer om at de ikke er klare for å flytte ennå, svarer Fielding.

Mens Morgenstjernen Eiendom torsdag satt i prosjekteringsmøter, var det stille etter kulingen i Frikirken.— Det er gjort to vedtak. Vi har takket nei til budet på 35 millioner og nei til videre samarbeid med Lunde Holding Invest på Tangen. Nå må vi ta en intern runde på hvordan vi skal gripe dette an, sier administrativ leder Jostein Senumstad i Kristiansand frikirke til Fædrelandsvennen.

Nei til Tangen

Menighetsrådet ønsket å utrede Tangen-alternativet. Menigheten var tilbudt plass tvers over gaten for Aquarama av frikirkemedlem og eiendomsutvikler Ole Lunde, men en gruppe medlemmer fikk knapt flertall (130–116) for også å skrinlegge denne dialogen.— Så da gjenstår ett alternativ: Renovere i Tollbodgata?

— Avstemningen tilsier at vi blir her. Samtidig har diskusjonen vist at det er en levende dialog om lokalisering. Men akkurat nå var det disse to alternativene det sto om. Dette er endelig til noe annet måtte bli bestemt, svarer Senumstad.

Frikirken har tidligere vurdert flytting til ulike eiendommer på Lund, Bjørndalssletta og Marvika, men enn så lenge aldri landet på at et finnes bedre lokalisering enn de har i dag.

Kristiansandsmenigheten er landets største frikirke med 1600 medlemmer, og har holdt til i Tollbodgata siden starten i 1877.