OSLO: Allerede i dag, mandag, vil et såkalt gruppenotat, som danner utgangspunktet for diskusjonen i gruppene foreligge. Etter hva Fædrelandsvennen kjenner til vil det i dette gruppenotatet ikke bli tatt stilling til realitetene i saken.

Spørsmålet om Evje og Hornnes, Iveland, Birkenes og Lillesand skal kunne bytte fylke fra Aust-Agder til Vest-Agder er et svært vanskelig spørsmål i alle de tre regjeringspartiene. I alle partier er det de som støtter saken og de som mener en fylkesoverføring vil kunne få for store konsekvenser.

Onsdag skal saken for første gang drøftes offisielt i de forskjellige partigruppene på Stortinget. Drøftelsene i gruppa er ment å skulle være et råd til departementet i denne saken. Kommunaldepartementet jobber nå med stortingsproposisjonen om saken. Når den foreligger kjenner vi utfallet av saken.

Regjeringen

Fædrelandsvennen er også kjent med at saken har vært oppe til drøfting for første gang internt i regjeringen. Denne drøftelsen viste at det er stor uenighet. Blant annet derfor vil gruppenotatet være uten forslag til konklusjon.

Regjeringen og deretter Stortinget har i realiteten fire alternativer å velge mellom. Si nei til søknaden fra de fire kommunene. Si ja til alle fire. Si ja til de tre som har søkt og avholdt folkeavstemning og nei til Evje og Hornnes som ikke har hatt avstemning. Og til slutt, foreslå å slå sammen fylkene Aust— og Vest-Agder.

Evje og Hornnes

Gjennom en brevveksling med Evje og Hornnes, der man peker på uklarheter i vedtak i kommunestyret, og at kommunen ikke har avholdt folkeavstemning, tyder mye på at Evje og Hornnes vil få nei til sin søknad. Man kan i alle fall tolke brevvekslingen slik at departementet gir rom og mulighet for å si ja til de tre øvrige kommunene, og nei til Setesdals-kommunen.

— Jeg tror denne saken til syvende og sist blir avgjort i regjeringens arbeidsutvalg, sier Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp). Hun opplever at alle sentralt er svært stille i denne saken og ser ikke bort fra at Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV) til syvende og sist er de som må komme til en enighet.

Sier lite nå

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Aust-Agder innrømmer at saken nærmer seg en spennende fase, men ønsker ikke å kommentere det videre. - Alle vet hva jeg mener i saken, men jeg ønsker ikke å kommentere den prosessen vi har i partiet nå, sier de Ruiter.

— Tror du mye blir avgjort denne uka, eller er uenigheten så stor at dette kan ta tid?

— Uenigheten vil jeg ikke si noe om, men mye kan avgjøres denne uka, men det kan også vise seg at denne saken kan ta tid.

Utsettelser

Viser det seg at motsetningene internt i Ap, SV og Sp er svært store på møtene onsdag vil saken kunne bli ytterligere utsatt. Da vil stortingsgruppene bruke tid på å gi departementet råd i denne saken.

Lander alle tre på nei, kan saken avklares før jul. Da blir stortingsproposisjonen kjapt ferdig og kommer opp til behandling på en av stortingsseksjonens siste dager før man tar juleferie.

I motsatt fall vil det sannsynligvis drøye til over nyttår før proposisjonen foreligger. - Uansett, dette blir meget spennende, og jeg føler spenningen bare stiger, slår Mykjåland fast.

Vil etablere prøvefylke

Sp-poli-tikeren Erling Sande vil slå sam- men Aust- og Vest- Agder og etablere et prøvefylke. Et fylke som får tildelt langt flere oppgaver enn i dag.

Stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane Erling Sande peker på at de forslag til løsninger på fylkesoverføringssaken som i dag foreligger er nærmest en «Gordisk knute» for regjeringen. Derfor foreslår han et nytt alternativ.

- Kan det være en løsning å la flertallet i Agder-fylkene få gjennomslag for å samle de to Agder-fylkene? Men samtidig må den nye regionen gis mer makt enn i dag, på den måten kan man kompensere for den innebygde sentraliseringen som ligger i et slikt vedtak, mener Sande.

Ideene kommer fra en kronikk Sande har skrevet i Agderposten. Sande ønsker ikke å uttale seg mer om saken.

Prøvefylke

- Et nytt alternativ i debatten bør derfor være å tilby folk i Agder en sammenslåing, men til et organ som har mer makt enn dagens fylkeskommuner, skriver Sande i kronikken.

Han foreslår at det nye prøvefylket får overført en rekke oppgaver fra Fylksmannen, og nevner beredskap, miljøforvaltning, arealpolitikk, havbruk og landbruk som eksempler.

- I tillegg bør prøvefylket få et samlet ansvar for veisektoren, havner og fartøyleier og store deler av kulturforvaltningen. Dette vil kunne føre til en fornuftig desentralisering, mener Sande.

Sande er opptatt av at man da får testet ut en ny regionpolitikk, der oppgaver desentraliseres og kaller modellen «Nyfylket Agder».

En som støtter forslaget, og mener dette er interessant å diskutere er Grimstad-ordfører Hans Antonsen. - Jeg foreslår at de to fylkesordførerne tar seg en prat med kommunalminister Liv Signe Navarsete og spør om hun deler noen av Sandes tanker.

- Forslaget fra Sande har mange oppsider som jeg mener vi bør diskutere seriøst, sier Antonsen Christian Storjord