HÅP: På tross av umenneskelige lidelser smiler beboerne på Dinasentrene for fotografen når Rune Edvardsen (t.v.) kommer på besøk. Dette bildet ble tatt i 2011. Foto: Sol Nodeland

KVINESDAL: — Vi er veldig bekymret over situasjonen, spesielt dersom det bryter ut kamphandlinger i Goma. Da kan alt skje, og ingen er sikre, sier Rune Edvardsen til Fædrelandsvennen.

Predikanten fra Kvinesdal er daglig leder i stiftelsen Dina, som driver flere humanitære prosjekter i Øst-Kongo. Fra Norge følger han nå den spente situasjonen i det krigsherjede landet tett, og spesielt i Goma, som nå er underlagt militsen M23. Her driver stiftelsen et barnehjem med 169 jenter i alderen 2-17 år, hvor samtlige har blitt hentet til barnehjemmet etter å ha opplevd voldtekt eller andre krigstraumer.

Barna skal etter forholdene ha det bra, opplyser Edvardsen, som har drevet nødhjelpsarbeid i Øst-Kongo de siste 10 årene.

Storkonflikt

Konflikten i Kongo har stått høyt i det internasjonale nyhetsbildet etter at M23 inntok Goma i forrige uke, etter en lynrask framrykking gjennom den østlige delen av Kongo. Regjeringssoldater ble jaget på flukt, og heller ikke FN-styrkene i området klarte å stanse opprørerne, hvis endelige mål er noe uklart.

Titusener av mennesker er drevet på flukt, og det er kommet meldinger om voldtekter, drap og bortføring av sivile.

HÅP: På tross av umenneskelige lidelser smiler beboerne på Dinasentrene for fotografen når Rune Edvardsen (t.v.) kommer på besøk. Dette bildet ble tatt i 2011. Foto: Sol Nodeland

Edvardsen er i Øst-Kongo rundt seks ganger i året, og sist nå i oktober. Da var han med på å hente 33 voldtatte barn ut av M23-kontrollerte områder inn til barnehjemmet i Goma.— Menneskeverdet for barn, kvinner og menn av lav status i Kongo er veldig lavt. Det er bander som utnytter disse situasjonene, og ingen er fredet, sier han.

Barnehjemmet har ikke opplevd personangrep mot barna tidligere, men i 2003/2004 tok soldater seg inn på området og forsynte seg av materialer. En ansatt har også blitt skutt. Edvardsen sier at ingen er sikre i byen akkurat nå - heller ikke på barnehjemmet.

— Men samtidig er FN og andre humanitære organisasjoner i byen, og vi har ikke opplevd noe direkte personangrep mot oss. Så foreløpig forholder vi oss rolige, sier han.

Kan bli styggere

Samtidig sier Edvardsen at situasjonen kan ta en styggere vending dersom det bryter ut kamphandlinger i Goma mellom M23 og det kongolesiske militæret.

— Både opprørerne og de kongolesiske soldatene voldtar og dreper under tilbaketrekninger. Det er ikke noen forskjell der. Vi var heldige med at opprørerne tok Goma uten noe særlig motstand, men dersom det blir kamper her, så kan det blir mye mer alvorlig for oss, sier han.

Rune Edvardsen sier også at han har pratet med ledende figurer i M23 og minnet dem om Dina-senteret.

— Men dersom det blir store kamper kan hva som helst skje. Det kan bli leven dersom M23 trekker seg ut og de ikke får det de er lovet. Da kan det bli et nytt slag om Goma, for M23 har ambisjoner om å bli med i landets styre. Og det er flere røffe typer i M23, blant annet Bosco Ntaganda som er etterlyst i Haag, sier han.

Går mot tilbaketrekking

Ifølge NTB er M23 nå i ferd med å trekke seg ut av flere byer, og det er også lovet en tilbaketrekking fra Goma. Tilbaketrekkingen skjer som følge av en avtale som er meglet fram av Uganda, ifølge den militære lederen i M23, Sultani Makenga.

Tirsdag hersket det forvirring om hva militsgruppen M23 kom til å gjøre. Regjeringen i Kongo hevdet at opprørerne først lovet å trekke seg ut av Goma, før de ombestemte seg og stilte en rekke krav. Ifølge FN ser det imidlertid ut til at opprørernes framrykking har stanset, og at tilbaketrekkingen kan være i gang.

FNs sikkerhetsråd krever samtidig at andre land slutter å støtte opprørsgrupper som kjemper mot den sittende regjeringen i Kongo.

Ifølge NTB ble kravet lagt fram under et møte i FN-hovedkvarteret onsdag, der representanter for Kongo og nabolandet Rwanda kranglet over hvem som støtter og ikke støtter M23. Mange mener at M23 får sterk støtte fra Rwanda, men det avviser rwandiske myndigheter.

Reiser i januar

Akkurat nå regner Edvardsen det som uaktuelt å reise til Goma, men han planlegger en tur i januar. Situasjonen i Øst-Kongo nå ser han på som svært usikker.

— Det ser ut til at det er bevegelse om en plan om tilbaketrekking - med forhandlinger med regjeringen. Så må man se om det blir mer ro, eller om kongolesiske styrker forfølger dem. Hovedproblemet i byen akkurat nå er imidlertid at matprisene har gått veldig opp, og folk flest holder seg innendørs, sier han.