SØGNE/MANDAL: Mandag formiddag ble 3,2 kilometer ny 70-sone mellom Trybakken og Suvatne innviet. Med trafikkduren i bakgrunnen, fjernet avdelingsdirektør Johan Mjaaland i Statens vegvesen plasten fra ett av de nye skiltene. Før var det 80-grense på strekningen. Med tiltaket forlenges 70-sonen frem til Lindeli.

– E 39 er en tungt ulykkesbelastet vei – her skjer 40 prosent av dødsulykkene i Vest-Agder, sier Mjaaland.

Og en fartsreduksjon på bare ti kilometer i timen, kan ha stor betydning når ulykken skjer, mener han:

– Ikke minst for kroppens tåleevne i et sammenstøt, er det en stor forskjell, sier avdelingsdirektøren.

– 70 er på mange måter en magisk grense på hva de indre organene våre tåler, sier nyansatt regionveisjef Kjell Inge Davik til fvn.no.

Redder liv

Foto: Tarald Reinholt Aas

Signe Gunn Myre, som leder den nye fartskampanjen for veivesenets region sør, viser til statistikken:–Vi redder liv med dette. Det vet vi fra en tilsvarende omskilting i 2001, der 741 kilometer med 80-sone ble satt ned til 70 kilometer i timen. Evalueringen viser at åtte liv året ble spart av det tiltaket, sier hun.

Den landsomfattende kampanjen skal få ned farta på norske veier. I tillegg til de konkrete 70-sonene, skal også informasjonsplakatene bli godt synlige i trafikkbildet. Radiosnutter og en film skal henstille trafikanter om å avpasse farten.

Avdelingsdirektør Mjaaland skyter inn at det går helt greit å kjøre i 80 på Vest-Agders E 39 – men at risikoen er desto større ved en kollisjon på de ulykkesbelastede strekningene.

Midtdelere på vent

Han erkjenner overfor fvn.no at de etterspurte midtdelerne må vente litt til:

– Vi er ikke helt i gjenge ennå. Midtdeleren i Trybakken skal starte opp i år, og er en jobb som haster. Forhåpentlig kommer den raskt på plass, sier Mjaaland.

Andre steder som avventer midtdeler er E39 ved Flekkefjord, og vest for Vigeland. Til sist, i 2012-2013, skal strekningen Kristiansand-Tangvall få det samme.

I mellomtiden er det planlagt flere kutt i farten fra 70 til 80 kilometer i timen på E 39 i Vest-Agder. Hvor, vil veivesenet komme tilbake til.