Svein Harberg, Aust–Agder Høyre:

– Det er helt hårreisende. Det er ingen tvil om at det er en akutt situasjon på Sørlandet. Hadde det blitt slike kutt på veiene, så ville det blitt ramaskrik. Man greier ikke å få med seg den enorme befolkningsveksten med folk fra landsdelen i båt, og alle som farter forbi på vei eller sjø.

– Hele poenget er at politiets tilstedeværelse i hverdagen gjør at vi som ikke driver med kriminalitet føler oss trygg, og vet at politiet kommer når det er behov. Synlig politi hindrer også ulovlig aktivitet og vi vet at det virker forebyggende. Det blir fort en vond sirkel når de ikke er til stede.

Peter Gitmark, Vest–Agder Høyre:

– Bemanningsnivået til politiet er det laveste jeg har hørt om, og sommeren kan bli den farligste på sjøen på veldig lenge. At politiet er mest mulig på sjøen, er ekstremt viktig for å forebygge kriminalitet og alvorlige ulykker.– Jeg er meget kritisk til at vi går en sommer i møte med betydelig redusert innsats til sjøs og at vi har polititomme rom i store deler av landsdelen på land, særlig østre del av Aust–Agder og vestre del av Vest–Agder.

– Det er alt for få polititjenestefolk og ressurssituasjonen i politiet er slik at man ikke har råd til å fylle de stillingshjemlene man har. Det er ikke samsvar mellom hva justisministeren sier og realitetene.

Åse Michalsen, Vest–Agder Frp:

– Er det et sted man vet det er mye trafikk og det skjer mye på sjøen, så er det på Sørlandet. Politiet bør være til stede og ha driftsmidler til å drifte båtene med mannskaper. Politiet blir pålagt for mange oppgaver og det gir seg utslag i at man må kutte antall timer på sjøen. Jeg frykter selvfølgelig alt fra ulykker til generell uvettig kjøring på sjøen.

– Politiet får ikke nok midler i forhold til arbeidsoppgavene. Politiet kan løse de fleste ting så lenge de har midler. Det bør være en tildeling i forhold til sesonger. Man ser for eksempel at behovet er stort for mer politi på Hovden vinterstid.

Kari Henriksen, Vest–Agder Ap:

– Politiet må prioritere ressursene de har på den måten de mener er best, og da regner jeg med at de prioriterer sjøen om sommeren. Jeg har ikke grunnlag til å si hva som er tilstrekkelig beredskap, ettersom at jeg ikke har full oversikt over behovet. Politiet må ha gjort sine vurderinger når de har prioritert.

– Alle forvaltningsorganer må forholde seg til budsjetter og melde behov tjenestevei. Man kan ikke bruke mer penger enn man har, men innenfor den rammen må man prioritere behovene som er på sommer.

Kjell Ingolf Ropstad, Aust–Agder KrF:

– Det er uholdbart. Jeg kjenner at jeg blir litt provosert fordi man endelig har lyktes å få på plass ny båt (i Arendal, red. anm.) og tilbudet skulle være godt. I fjor sommer og hver sommer er det mange ulykker til sjøs på Sørlandet. Dette er ingen heldig situasjon fordi man trenger ressurser for å ha god nok sikkerhet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Freddy de Ruiter, Aust–Agder Ap: – Jeg synes ikke det er en trivelig situasjon, men jeg har jo ikke sett politiets interne budsjett. Jeg har vanskelig for å forholde meg til det, og jeg er ikke bekvem med at det ikke er god dekning.

– Jeg er undrende til utviklingen. Politiet har fått mer ressurser, men spørsmålet er hvor de forsvinner. Etter politireformen skulle man frigjøre ressurser til mer politifolk.