KRISTIANSAND: Byutviklingsstyret ga tillatelse med fem mot fire stemmer torsdag formiddag.

– Vi vil jobbe mot enhver form for islamisering av Norge, åpnet Frps Stian Storbukås, og ble klubbet av leder Grete Kvelland Skaara (KrF).

– Denne saken handler om bruksendring, la oss ikke gå inn på religion, anmodet hun, hvorpå Storbukås ble rasende:

– For første gang opplever jeg at ytringsfriheten blir innsnevret, mens vår representant fra bystyrets talerstol ble beskyldt for å være kriminell, sa han.

Muslimsk Union i Agder får dermed bruksendring i fem år til å etablere moské i Henrik Wergelandsgate 79, der Agder Ortopediske holdt til før. Deretter må de søke på nytt.

Også KrF stemte imot brukstillatelsen, men begrunnet med ulemper knyttet til støy, trafikk og parkering midt i det rolige boligområdet. 200 naboer har protestert.

– Vi skal bruke skjønn. Protestene er veldig godt begrunnet, derfor stemmer vi imot reguleringsendring, sa Arvid Omdal.

– Det er jo flere enn 200 naboer. Kanskje alle de andre er for, sa Hans Otto Lund (H).

– Hva med aktivitetssenteret Aquarama på Tangen, der var det jo mange flere protester, spurte Hans Petter Horve (De Grønne), som også var spent på hvordan KrF vil behandle planene til Filadelfia i Dronningens gate.

– Aquarama er et veldig viktig bygg, der bygger de også parkeringskjeller, svarte Beate Helland (Frp).

Flere av politikerne sa de hadde vokst opp på stedet, eller kjente noen som vokste opp der, og dermed hadde god lokalkunnskap.

– Jeg hadde en venninne i blokka der, og den lille grønne plassen foran ble brukt av veldig mange som deres uteområde. Hvis forsamlingslokalet også skal ta del i den plassen er det veldig uheldig, mente Grete Kvelland Skaara.

– Protestene skal plutselig være veldig avgjørende i denne saken, da blir det spennende å se på lignende saker senere. Det er et veldig svakt argument, mente Leif O. Hopland fra Ap, som sammen med Høyre, Sp og De Grønne dannet flertallet.

Plan— og bygningssjefen ble også engasjert i debatten. Administrasjonen anbefalte tillatelse, og fant få grunner til å si nei.

– Dagens moské to kvartaler unna er ikke veldig trafikkskapende, og vi har problemer med å se at det blir en vesentlig økning i ulempe, utover det lokalet er godkjent til i dag, sa Gunnar Stavrum.

Representantene for Muslimsk Union i Agder uttrykte stor lettelse etter å ha lyttet til debatten, og ønsker et godt forhold til naboene.

– Vi har ingenting å skjule. Alle er velkommen inn til oss for å se hvordan vi har det, sier styreleder Noureddine Boujar til fvn.no.