LANDGANG FORBUDT: Skipet var utstyrt med slike rottestoppere på trossene, så rotta ikke skulle komme i land. Foto: Torbjørn Witzøe

FLEKKEFJORD: Skipet ankom Flekkefjord torsdag, men først søndag fikk det legge til kai – da med skjermer på trossene og landgangen om bord om natta, skriver Avisen Agder. Skipet, som hadde seilt fra Indonesia der det akkurat er bygget, kom til Simek for å få påmontert lugarer.

Årsaken til at det ikke fikk legge til kai var at det hadde blitt observert en rotte om bord, og ifølge en skadedyrsforskrift kan ikke skip legge til kai før skadedyr er fjernet.

Mandag ble rotta tatt. Det hadde ikke Flekkefjords kommunelege Tor Nilsen hørt om da fvn.no ringte klokken 12.45, men han sier han vil vurdere en avblåsning av «karantenen» når han får snakket med skadedyrfirmaet Anticimex.

— Det er ingen indikasjoner på at det har vært mer enn én rotte, sier Tor Nilsen til fvn.no.

Han viser til «Forskrift om skadedyrsbekjempelse» og der heter det at «Dersom det er nødvendig for å hindre overhengende helsefare, kan kommunelegen utøve kommunenes myndighet etter § 2-4 første ledd og bestemme at skadedyrbekjempelse skal skje straks».

- Var faren overhengende i dette tilfellet?

— Med det forstår jeg at de ikke kan legge til kai hvis man kan hindre smitte, svarer Nilsen.

Han sier at det er første gang han har vært borti et slikt tilfelle.

Åge Remøy, konsernsjef i Rem Offshore, som eier skipet, ønsker ikke å uttale seg om saken.

— Jeg synes det har vært skrevet nok om dette, sier han.

Heller ikke Anticimex vil uttale seg om saken og henviser til taushetsplikt overfor kunden.