FARSUND: Private firmaer, foreninger og stiftelser har finansiert kameraer for mange hundre tusen kroner til de andre redningsskøytene.

Nå frir Redningsselskapet til private for å skaffe 580.000 kroner.

– Et slikt kamera på ”Ægir” koster 580.000 kroner. Kameraene på båtene i Kristiansand og Mandal er litt mindre siden de er bemannet med frivillige. Dette kameraet er litt mer avansert og fintfølende. I tillegg til å detektere savnede, så kan de se oljesøl og gjenstander i sjøen. De vil være et stort supplement til beredskapen, sier markedsansvarlig ved Redningsselskapet i Agder, Petter Nipedal, til fvn.no.

– Hvordan frir dere til næringslivet?

– Det skjer i forbindelse med at vi tar direkte kontakt med bedrifter og informerer dem om hva vi driver med, sier Nipedal. Banker, stiftelser og en rekke firmaer har bidratt til å finansiere de andre varmesøkende kameraene i landsdelen.

– Godt hjelpemiddel

Skipper på redningsskøyta i Arendal, "Inge Steensland", Magnar Opdal sier at varmesøkende kamera er nødvendig.

– Det er et godt hjelpemiddel, rett og slett noe man bør ha i en redningsskøyte, sier Opdal.

– Nytten er at vi kan observere gjenstander i sjøen i overflaten som er varmere enn sjøen. Hvis det er en halv grad forskjell kan vi i gode forhold se et hode i vannet på en strekning fra én til halvannen kilometer. En jolle med en mann i kan observeres under optimale forhold med en avstand på fire til seks kilometer, sier Opdal.

(Les mer under bildet)

Kan se i mørket

Han trekker fram at de ved hjelp av kameraet kan se i mørket, se isflak og finne havarister lenge før lyskasteren om bord gjør funn.

Ordfører i Farsund, Stein A. Ytterdahl, er ikke negativ til at Redningsselskapet ber om privat hjelp.

– Vi er veldig glad i redningsskøyta. Alt som er bra for skøyta, er en god situasjon. Prinsipielt har vi ikke noe at det skal sponses, men dersom det er vitale sikkerhetssaker så skal man ikke være avhengig av sponsorer. Da må det komme penger via vanlige kanaler, sier Ytterdahl.