KRISTIANSAND: — Politikere er altfor lydhøre overfor private investorer som fremmer sine egne interesser. Vi må tørre å ta harde grep. Vi må tørre å tenke stort, sa Halvor Fjermeros (Rødt) da han innledet en debatt om byutvikling under Protestfestivalen i ettermiddag.

I panelet satt Harald Sødal (KrF) og Birte Simonsen (MdG) og nikket. Der satt også eiendomsutvikler Jon Bjørgum og leder for kvadraturforeningen, Harald Andersen. De nikket ikke fullt så mye.

— Vi forhandlet med kommunen i sju år om Sandens. Vi har en god dialog med politikerne. Jeg har 12 timers arbeidsdager og følger med i den politiske utviklingen. Jeg forholder meg til hva som er en ønsket politikk når jeg foreslår nye utbyggingsprosjekter. At vi har politikerne i vår hule hånd er bare tull, sa Bjørgum.

Gammeldags tankegang

Det handlet mye om hvordan Kvadraturen skulle se ut i fremtiden. Birte Simonsen, mente man benyttet en gammeldags tankegang når nye prosjekter ble vedtatt.

— I stedet for å etterlikne Sørlandssenteret med store magasiner og parkeringshus under jorden må vi heller tenke på hvordan vi skal lage en by som er god å ferdes i. De unge i dag tolererer å parkere utenfor bykjernen og heller ta en shuttlebuss eller sykkel inn til selve byen, sa Simonsen.

Under debatten kom panelet også inn på hvordan Kvdaraturen skal stå imot kampen fra Sørlandssenteret.

På senteret for ti år siden

— Når handlet dere sist på Sørlandssenteret, spurte debattleder Eivind Ljøstad.

Svarene påkalte en viss humring i salen:

— Jeg har vært der to ganger. Begge i nødvendige ærender. Sist var for ti år siden da jeg kjøpte ny Skoda, sa Harald Sødal.

Kvadraturforenings leder, Harald Andersen, påstod at han ikke pleide å ferdes i parken, men innrømmet at resten av familien var på Ikea for å se på nye møbler.