KRISTIANSAND: Klokka 14.58 i går fikk brannvesenet melding om at en kranbil sto i brann på E 39 i bakken opp fra Baneheitunnelen. Kort tid etterpå var det nesten bom stopp i trafikken i vestlig retning. Det ble meldt om køer flere steder i nesten seks timer etter bilbrannen.

Brannvesenet sliter

Den massive kødannelsen hindrer ikke bare fremkommeligheten til vanlige bilister, men også nødetatene. Verst er trolig for brannvesenet på brannstasjonen på østsiden av Oddernesbroa.

— Det er en svær utfordring for oss å komme vestover fra brannstasjonen når trafikken står. Dersom vi får en hendelse i Vågsbygd i slik trafikk, sliter vi. Hadde det skjedd noe vest for byen når situasjonen er som den var i går, måtte vi nok ha bedt Søgne om hjelp, sier overbrannmester Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning.

Ingen hasteoppdrag

Til alt hell var det ingen hasteoppdrag for ambulansetjenesten i Kristiansand mens trafikkorken var på det verste. Stasjonssjef for ambulansekjøringen ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Reidar Engedal, sier trafikkproblemene i Kristiansand til nå ikke har gått ut over liv og helse.

— Vi vet at utrykninger kan ta noe lenger tid i tidsrommet mellom 15 og 17 dersom vi skal vestover, men vi opplever at bilistene er flinke til å gi oss plass. Vi har en god dialog med Statens vegvesen om trafikksituasjonen, sier Engedal.

Sårbart veinett

Veisjefen i Vest-Agder, Johan Mjaaland, beklager gårsdagens kaos.

— Det stedet bilen begynte å brenne, er kanskje det mest sårbare stedet på hele veinettet i Agder. Sjansene for at en alvorlig bilbrann skulle skje her midt i rushtrafikken er mikroskopiske. Likevel vil jeg som representant for veimyndighetene beklage situasjonen som oppsto i trafikken, sier Mjaaland.

— Vi har et sårbart veinett i kristiansandsområdet. Det skaper en del problemer når det skjer uforutsette hendelser, sier Mjaaland.

Ta en prat

Veisjefen sier det har vært en sterkere trafikkvekst i Kristiansand enn ellers i landet. Når slike situasjoner oppstår, mener han det er fornuftig å benytte alle muligheter for å komme rundt flaskehalsen.

— Da må vi ta i bruk hele veinettet. For folk som står så langt ute som Sørlandsparken, er det nok bedre å ta turen over Ålefjær og Kulia for å komme forbi sentrum. Vi kommer uansett til å ta en prat med politi, AMK og brannvesen for å kikke nærmere på beredskapen når situasjoner som dette oppstår, sier veisjefen.