Aust-Agder: Venstre skryter gjerne av at de har gjort sin sammenslåingsiver om til praktisk politikk, og slått fylkespartiene over grensen sammen. Riktignok prøvde de

Program

SOM ETT: Generalsekretær Jan Kløvstad.

– Det gikk litt fort i korrekturen, men vi fungerer som et fylkeslag i alle fall, selv om vi formelt sett må ha to fylkeslag, sier generalsekretær Jan Kløvstad i Venstre.

Fra 2009

To år har gått siden 167 av 169 Venstre-folk bestemte seg for å slå fylkeslagene over grensen sammen. For mange er det en slående enighet for partiet, som gjerne er splittet i selv de minste spørsmål.

Dermed la de ned fylkespartiene og etablerte Agder Venstre.

I desember samme året sendte man brevet til myndighetene, men 14. mai i fjor kom brevet fra sekretær Ørnulf Rønebekk i Partilovnemnda på Hamar.

Overrasket

— Det kom som en gedigen overraskelse. Hans Antonsen tok det opp med Stortingets kommunalkomité, det kom tverrpolitisk hoderisting, men ingen ting har nyttet.

"Derfor har vi som det første partiet etablert et felles fylkeslag - Agder Venstre. ILL: Venstres valgbrosjyre

For å få statsstøtte, måtte man ha fylkespartier med hvert sitt organisasjonsnummer registrert i hvert fylke.

– Det skal ikke være lett i dette samfunnet. Vi er et parti som er opptatt av forenkling, men vi kunne ikke si nei til 452.000 i offentlig støtte. Det er irriterende formalisme, forklarer Kløvstad.

Dermed gjorde man retrett, og gjenopprettet to fylkeslag 2. desember i fjor. Årsmøtene ble avholdt hver for seg.

Politikk

For likevel å fungere som ett partilag i praksis, består Agder Venstre dermed av tre organisasjoner: To fylkeslag, og et tredje «overhode», ett valgt partilag med overført myndighet.

– Ja, vi må ha to fylkeslag for å få offentlig støtte. Så velger disse et felles styre i tillegg, som får fullmakt til å ta seg av den daglige driften, sier Kløvstad, som foreløpig får sin lønn betalt av Aust-Agder Venstre.