Prost Stein Reinertsen, Mandal:

Holder julegudstjeneste i Holum kirke og Mandal kirke.

— Jeg tenkte jeg skulle tale om hjertets gjenlyd. Hvorfor ble egentlig Jesus født? Var det for å skape applaus og beundring eller var det for å nå inn til oss mennesker? Jeg tror han ble født som menneske for å nå helt inn i hjertene våre,

Hva er spesielt med julegudstjenester?

stein reinertsen (4).jpg

— Selve gudstjenesten på julaften har en annen stemning enn andre gudstjenester. Det er mange barn tilstedet og gudstjenesten går ikke så i dybden. Det er feststemning og det er fantastisk flott. Hvordan forbereder du deg?

— Det er krevende å forberede juleprekener, og jeg bruker lang tid på å tenke gjennom hva jeg vil formidle. Tankene om julegudstjenesten svever i hodet hele året. Jeg er på jakt etter nye vinklinger og historier. Det har hendt at jeg har fått tanker om neste julepreken to dager etter julaften.

elin fagerbakke.jpg Foto: Reidar Kollstad

Pastor Elin Fagerbakke, Kristiansand: Holder julegudstjeneste i Salem.

— Jeg skal ikke ha andakten på julaften, men jeg skal ha åpningsordet og lede under gudstjenesten. Det jeg har tenkt mye på i det siste er dette med at Jesus ble født i en stall. Og han sa at han ikke skulle etterlate oss farløse. Han har ikke bygget seg noe slott eller et tempel her på jorden, men han tar bolig i helt vanlige mennesker. På den måten kan du si at hanenda en gang har tatt bolig i det som ikke er så mye i seg selv, men allikevel utvalgt til det stedet som han vil bo i dag. Jeg har lyst til å dele noen tanker rundt dette i åpningsordet.

Hva er spesielt med julegudstjenester?

— Det er jo et særpreg ved at vi feirer Jesu fødsel. Det er denne gangen i året at vi feirer Jesu fødsel helt spesielt. Selve julegudstjenesten er komprimert og familievennlig. Det ligger ofte en god blanding av høytid og barnslig forventning i rommet.

Hvordan forbereder du deg?

— Det er viktig at det jeg skal formidle er friskt i egne tanker, og at det er levende for min egen del. Jeg hartenkt en god del på hva jeg skal si.

ole jørgen sagedal kopi.jpg Foto: Reidar Kollstad

Prest Ole Jørgen Sagedal, Kristiansand: Holder julegudstjeneste i Kristiansand Domkirke

— Jeg vil stille spørsmålet "Hvor er gud?". Og for å belyse dette vil jeg ta med tilhørerne på en min egen tankereise, gjennom en slags fortelling. Gud er i det lille barnet som ble født i en stall og Gud er også hos alle barn som lider i dag. Jeg vil avslutte med en bønn om at Gud skal ta fødes igjen i våre hjerter.

Hva er spesielt med julegudstjenester?

— Noe av det som er stort med å være juleaftenpredikant er at kirken fylles opp. Man utfordres til å formidle så store ting som juleevangeliet på en måte som folk kjenner seg igjen i og blir berørt. Det alminnelige og det hellige blir veldig berørt av hverandre i jula.

Hvordan forbereder du deg?

- På den ene siden er det viktig å lete etter en originalitet, men samtidig ikke frarøve forventningene til folk. Det viktigste er å ha noe på hjertet, som man vil formidle.

hilde elise andreassen.jpg

Sogneprest Hilde Elise Andreassen, Søgne: Holder to julegudstjenester i Søgne Hovedkirke

— Jeg skal holde to gudstjenester. Hvor det på den ene kommer mange barnefamilier, mens den andre er det nesten bare voksne. Disse gudstjenestene er lagt opp ulikt, men mitt hovedbudskap i år er at Gud har tatt bolig i oss mennesker. Og jeg tenker at dette sier noe om hvor vi finner Gud i dag. Vi må være tilstedet i oss selv, og det kan jo ofte være utfordrende i en hektisk hverdag.

Hvordan forbereder du deg?

— I jula er det er så snakk om å lage mange prekener på kort tid. Jeg funderer gjerne litt i god tid og tenker på hva jeg har lyst til å formidle. Jeg kan bli inspirert av dikt eller sanger jeg hører, som jeg kan ta utgangspunkt i. Men det er jo viktig å ikke fravike det grunnleggende budskapet.

Det handler om å finne den pedagogiske innfallsvinkelen, slik at det angår tilhørerne i hverdagen.

gunnar jeppestøl.jpg

Pastor Gunnar Jeppestøl, Vennesla: Holder julegudstjeneste i Filadelfia Vennesla

— Det jeg ønsker å formidle er håp og den trøsten som ligger i julebudskapet. Det er fantastisk å se den settingen som Jesus selv valgt å komme inn i. Han kom inn blant de laveste av de lave. Han valgte å bli født av en ung mot, utenfor ekteskapet under kummerlige kår. Han ble på ingen måte født med en sølvskje i munnen. Jeg vil legge vekt på at han kom for å løfte opp de svakeste. Han kom ikke for å dømme oss, men for å hjelpe oss til et bedre liv både her og i evigheten.

Hvordan forbereder du deg til julegudstjeneste?

— Jeg må helst være litt alene og la teksten tale til meg. Samtidig som jeg prøver å sette meg inn i hva den vanlige venndøl tenker på.

Og forsøker å finne et budskap som kan gi håp og trøst