Foto: Hilde Moi, arkivfoto

Dagbladet.no melder at Edvardsen skal ha videreformidlet et notat der det fremgår hva det vil koste å få de to drapsdømte nordmennene flyttet til Kinshasa.

— Det er ikke riktig at jeg har skrevet et notat. Jeg har bare sendt videre en kopi av et slags budsjett, sier Rune Edvardsen til fvn.no.

- Hvem har du sendt det til?

— Til familien og advokaten sendte jeg et brev, svarer Edvardsen, som er på reise i USA og derfor må legge på i telefonsamtalen med fvn.no. Senere sier Edvardsen til fvn.no at han ikke har flere kommentarer til saken.

- 232.000 kroner

Ifølge Dagbladet slås det i notatet fast at en overføring vil koste 232.000 kroner. Her er utgifter til blant annet reise, kost og losji for én offiser, to soldater og én kongolesisk byråkrat, samt lønn til soldatene som skal stå for vaktholdet rundt de to, tatt med.

Avisen skriver også at flere i nordmennenes familie anser brevet som et soloutspill fra Edvardsen, og mener dette kan stikke kjepper i hjulene for forhandlingene mellom norsk UD og kongolesiske myndigheter.

— Vi forholder oss til UD, og det er bare UD som kan få Tjostolv og Joshua ut fra Kongo nå. Vi forholder oss ikke til bestikkelser eller korrupsjon, og er ikke villig til å betale penger til personer som vil spille mynt på andres elendighet, sier Knut Moland, far til Tjostolv Moland, til Dagbladet.

Tror ikke Kongo vil betale

Norges ambassadør i Kongo, Jon Vea, sier til Dagbladet at kongolesiske myndigheter har gitt uttrykk for at de vil dekke kostnader i forbindelse med overføringen.

— Jeg tror ikke kongolesiske myndigheter vil betale. Det siste jeg hørte nå er at de ikke har penger og at det i hvert fall ikke er penger til en overføring før 2012-budsjettet, sier Edvardsen til Dagbladet.

Ifølge evangelistene er forslaget om å betale kostnadene nå skrinlagt fordi familien ikke ønsker å gå i økonomisk dialog med kongolesiske myndigheter.