KRISTIANSAND: I natt skiftet Ncc ut skiltene med 80 km/t med skilter som viste 90 km/t hele veien fra avkjørselen til Ikea og like til Timenskrysset. Derfra var det tidligere 80-tone helt til bakken ned mot Bjørndalssletta. Nå er det 80-sone helt fram til Oddernes— tunnelen, og derfra er det 70-sone.

— Dette synes vi er veldig bra. Veien er firefelts, den holder høy standard og jeg tror også de fleste bilførere vil mene at 90 er riktigere fartsgrense enn 80 her, sier Up-sjef Øystein Krogstad.

Veien er firefelts, den holder høy standard og jeg tror også de fleste bilførere vil mene at 90 er riktigere fartsgrense enn 80 her

På vegne av politiet har han uttalt seg til forslaget om fartsøkning tidligere i år, og uttalt seg positivt.

Nye fartskriterier

I mars i år kom det nemlig nye kriterier for fartsgrenser, forteller. Anne Grete Tofte, seksjonsleder i Statens vegvesen region sør til fvn.no.

Hva synes du om fartsgrensene? Si din mening i debatten!

80 km/t beholdes som generell fartsgrense utenfor tettbygd strøk. Likevel vil det være noe økt bruk av fartsgrense 70 km/t, særlig på høytrafikkerte veger uten midtrekkverk/midtdeler. I tillegg får flere veger nedsatt fartsgrense fra 90 km/t til 80 km/t.

En jevnere fartsgrenseprofil med færre fartsgrenseendringer skal tilstrebes. Enkelte strekninger på to- og trefelts veger med midtrekkverk vil få økt fartsgrense fra 80 km/t til 90 km/t.

Da vegvesenet justerte fartsgrensen ble følgende kriterier brukt:

  • Gjennomsnittlig døgntrafikk

  • Ulykkessituasjonen

  • Jevnere fartsgrense profil med færre fartsgrenseendringer

Reduserer i vest

Når veivesenet har fattet vedtak om fartsendring, sendes en bestilling til Ncc, som står for selve skiltutskiftningen.

På E39 Skolandsvannet vest for Lyngdal til Vatland, er vedtak om reduksjon i fart fra 80 km/t til 70 km/t fattet, men strekningen er ikke omskiltet pr i dag.

— Strekningen E39 Vestre Skogsfjord – Vigeland er på høring hos berørte kommuner om nedsatt fartsgrense fra 80 til 70 km/time, opplyser Tofte.

For øvrig kan de nevnes at sistemann som ble tatt for brudd på fartsgrensene på strekningene Ikea-Timenes, ble tatt bare timer før fartsgrensen ble hevet. Bilføreren var en 29 år gammel mann av utenlandsk opprinnelse som ble målt til 118 km/t i 80-sone. Det fikk imidlertid ingen konsekvenser for førerkortet hans. Han hadde nemlig ikke noe. Han skulle kjøre opp på nytt til uken. Men det kan han glemme en god stund framover.

Hva synes du om fartsgrensene? Si din mening i debatten!