MANDAL: – Det er svært uklokt på alle vis å selge seg ut av Agder Energi og dermed lukke alle inntekter derfra i årene som kommer, mener Tore Askildsen (KrF), Uwe Bongsted (Miljøpartiet), Even Tronstad Sagebakken (Ap) og Morten Ekeland (SV).

Torsdag står salget av Agder Energi-aksjene på kartet i Mandal bystyre. Flertallet, Høyre, Frp, Sp og en uavhengig, vil kvitte seg med Mandals eierandel i selskapet. De mener det kan gi en inntekt på 500 millioner kroner som de vil bruke til å nedbetale gjeld. Deres regnestykke viser at kommunen vil få 22 millioner kroner mindre årlig i renter og avdrag gjennom redusert gjeld.

Nå rykker mindretallet med Ap, KrF, SV og Miljøpartiet ut: – Bare avkastningen de neste årene vil årlig bli nettopp på 22 millioner kroner fra Agder Energi. Mye tyder på at utbyttet kan bli enda større når utbyggingen av sjøkabler til Europa fortsetter, hevder mindretallsgruppa.

Tapt 157 millioner kroner

De håper nå flertallet besinner seg og ser tilbake på historien. I 2002 solgte Mandal 1/3 av sine AE-aksjer, eller en prosent av hele aksjepotten. Det ga kommunen en inntekt på 80,2 millioner kroner. Disse pengene ble plassert på fond og har siden vokst med ytterligere 55,4 millioner kroner.

– Men hadde vi beholdt aksjene, hadde vi i stedet fått 68,1 millioner kroner i utbytte fra Agder Energi. I tillegg er den ene prosenten Mandal solgte for 80,2 millioner kroner i 2002 nå vokst til å være 225 millioner kroner, sier Ekeland som har fått kontrollsjekket regnestykket med kommuneadministrasjonen.

Han mener dermed å dokumentere at Mandal kommune i reelle kroner og papirverdi har tapt 157 millioner kroner siden 2002 på at kommunen solgte unna Agder Energi-aksjer, noe som utgjør prisen på fire nye bybroer.

Begår ny tabbe

Partiene frykter at Mandal kommune nå gjør det de kaller den samme tabben om igjen. – Alt tyder på at AE-aksjene bare vil øke i verdi i årene framover. Tyskland bygger ned sin atomkraft og trenger mer strøm fra oss. Fossilt brensel vil forsvinne mer og mer og bli erstattet av fornybar energi, sier Sagebakken.

De påpeker også at Agder Energi jobber for å fusjonere med andre selskap, som i seg selv vil øke verdien på aksjene. En arbeidsgruppe som vurderer fusjon, har bedt om at fredningen av aksjesalg utsettes i ytterligere ett år etter 1. juli neste år. – De trenger ro, og den bør de få, mener Askildsen.

Mindretallsgruppa er beskyldt for ikke å jobbe hardt nok for å unngå eiendomsskatt. Den kritikken biter ikke her.

– Vi har vurdert alle muligheter, men kommet til at eiendomsskatt er det mest riktige for å få ned gjelden. Vi er en lavinntektskommune med alt for mye gjeld, slår ordfører Tore Askildsen fast.

— Kan gjøres om

Sven Seljom (H) sier at flertallet i bystyret står fast på at de ønsker å selge Agder Energi-aksjene.

– Jeg hører du sier at mindretallet skal ha et regnestykke som viser at det kan være uklokt økonomisk. Det er akkurat hva vi har åpnet for: Dersom vi neste sommer kommer til samme konklusjon om at AE-salg ikke er taktisk riktig, vil vi heller vurdere eiendomsskatt fra 2014, sier Seljom.

Han påpeker at uansett hva det blir til, må kostnadene i kommunen ned.

Andre kommuner har reagert på at Mandal vurderer AE-salg.

– Det er fra kommuner som alt har eiendomsskatt. Det er kanskje derfor lettere å råde oss til heller å velge det alternativet enn aksjesalg, påpeker Seljom.