KRISTIANSAND: – Når man innfører en så upopulær og usosial skatt som dette, er det særdeles viktig at man kommuniserer tydelig med innbyggerne sine. Det gjør ikke kommunen her, sier Tor S. Utsogn.

Lederen av Frps bystyregruppe i Kristiansand vil i formannskapet denne uken kreve at Kristiansand kommune nå rydder opp i kompliserte formuleringer, og det han hevder er feilaktige regnestykker i eiendomsskattesaken. Han krever at det blir sendt ut et nytt informasjonsbrev med klare og forståelige formuleringer.

Komplett forvirring

– For at folk skal få en følelse av om takseringen av boligen deres er riktig, må man regne seg fram til det selv. I tillegg er regnestykket man blir bedt om å bruke i brevet feil, hevder han – og påpeker:

Markedsverdien i brevet er ikke opplyst. Det er avgjørende for boligeiere å kjenne kommunens verdivurdering, presentert på en klar og tydelig måte for at den enkelte boligeier skal kunne avgjøre om man har grunn til å klage på taksten eller ikke.

Det opplyses i stedet at den oppgitte «taksten» skal ganges med reduksjonsfaktoren på mellom 0,38 og 0,41 for å finne den beregnede markedsverdien på eiendommen. Dette er direkte feil. For å finne beregnet markedsverdi skal taksten deles på reduksjonsfaktoren (nå satt til 0,39).

Reduksjonsfaktoren er oppgitt til å være 0,38 til 0,41, og senere 0,39. I media er reduksjonsfaktoren oppgitt korrekt til 61 prosent.

– Det bør være et grunnleggende prinsipp at den riktige og fullstendige informasjonen kommer fra kommunen. Det er ikke godt nok at brevet må suppleres av informasjon fra media for å bli forståelig og etterprøvbar, sier han og får støtte av KrFs Jørgen Kristiansen.

– Slik det fremstår nå er ikke brevet veldig lett tilgjengelig, sier Kristiansen, som vil diskutere med sin bystyregruppe hvorvidt man skal be kommunen sende ut et nytt.

– Men for meg er det enda viktigere å få svar i kommunalutvalget på om dette er en usosial skatt.

Han likte dårlig grafen fra UiA-dosent Karl Robertsen i forrige uke. Den viste at det er de rike som slipper billigst unna.

Låses i ti år

Utsogn mener folks mulighet til å vinne fram med klagene sine er små.

– Brevet er teknisk utformet og ikke forståelig nok til at det ivaretar folks reelle mulighet til å etterprøve kommunens taksering.

Han oppfordrer likevel folk til å benytte seg av klageretten, og viser også til eiendomsskattelovens paragraf 28, som åpner for muligheten til å få redusert skatt dersom man skulle ha problemer med å betjene den.

– Dette takstgrunnlaget skal låses i ti år. Nå må folk stå på med synspunktene sine. Når høringsrunden er avsluttet den 28. mars i år er taksten endelig. Kommunen må bidra til at dette blir mest mulig rettferdig, oppfordrer han.