ARENDAL: Haakon Korsgaards Olympia Holding mente de var blitt snytt for 22,5 millioner dollar da Ugland solgte JB Ugland Shipping i 2008. Olympia Holding deltok nemlig i denne shippingvirksomheten og fikk 39,5 millioner dollar for sin andel. Men i forbindelse med salget ble denne verdsatt til 62 millioner dollar.

I tillegg til 22,5 de millionene de mente de var blitt snytt for, krevde også Olympia renter. Samlet krav ble over 30 millioner dollar.

Ingen rett

Men Aust-Agder tingrett har kommet til at Olympia ikke en gang hadde noen rett til å bli løst ut fra avtalen. De har heller ikke noen rett til å få 62 millioner, selv om verdiene deres i enkeltstående skip fikk en slik vurdering.

— JB Ugland Holding på sin side skulle selge alle sine eierinteresser som ga kjøper tilgang til en hel organisasjon med den kunnskap, erfaring og kontaktnett som fulgte med (…). Dette må ha fremstått som en ikke uvesentlig verdi, står det i dommen.

I dommen heter det også at Olympia hadde mulighet til å selv foreta en verdivurdering.

Nå må Olympia Holding betale saksomkostninger på 1,2 millioner. De må betale Ugland 920.000 kroner, og de må betale 260.000 kroner til Uglands finansdirektør Jan Erik Tønnessen.

Uglands penger

Saken mot Tønnessen dreide seg om 3,6 millioner dollar som kom på avveie i forbindelse med salget av shippingvirksomheten JB Ugland Shipping.

Kjell Rune Staddeland er dømt i både lagmannsretten og tingretten for å ha tilranet seg 2,1 millioner av disse pengene. I en sivilsak er han dømt til å betale dem tilbake til Ugland.

Olympia mente derimot at finansdirektør Tønnessen burde holdes ansvarlig og at de 3,6 millionene var Korsgaards penger.

Aust-Agder tingrett er uenig og slår fast at pengene tilhørte Ugland. Dermed er det fjerde gang at retten fastslår at pengene er Uglands.

Får kritikk

I tillegg til at de må betale saksomkostninger, får også Olympia kritikk for å ha gjort saken mer komplisert og uklar enn nødvendig. De får kritikk både for å ha fremmet uklare påstander og for enkelte deler av replikkvekslingen.

— De har vidløftiggjort saken, skriver tingrettsdommer Odd Douzette i sin dom der han også kritiserer at Olympia bragte inn de skjulte opptakene som Christen Ager-Hanssen gjorde med Uglands advokat Tom B. Knudsen.

— Saksøker har videre vidløftiggjort saken (...) ved føring av bevis (skjulte opptak) som har vist seg ikke å ha noen relevans, skriver han i sin dom.

Avviste motkrav

Men det er ikke bare Haakon Korsgaard og Olympia som mener de ble ført bak lyset. Styret i JB Ugland Holding mener nemlig at de ble manipulert av daværende direktør Kjell Rune Staddeland til å inngå den omstridte avtalen med Olympia. En avtale som de mener var svært lite gunstig.

Derfor svarte de med motkrav på opptil 40 millioner dollar, et krav retten avviste.

— Bevisføringen gir ikke noe grunnlag for å slutte at Olympia kjente til den påståtte manipuleringen av styret og eier av JBUS, som Staddeland beskyldes for, heter det i dommen.

Retten er heller ikke enig i at avtalen er i strid med aksjeloven, slik Uglands advokater mener.